Ford komt met slimme ramen waardoor blinden uitzicht kunnen ‘voelen’

Als je erg slechtziend of zelfs blind bent dan is iedere ervaring anders dan die van iemand met goede ogen. Zo ook autorijden. Ford heeft hier iets op bedacht, en komt met een apparaat dat de rijervaring van slechtzienden en blinden compleet kan veranderen.

Ford wil blinden uitzicht laten zien

Het nieuwe apparaat van Ford heet ‘Feel the View‘. Dit apparaatje tovert een raam om in een vibrerende voorstelling van wat zich aan de buitenkant van de auto begint. Hier kun je je waarschijnlijk nog niet echt een beeld bij vormen. Dus laat ons het nog wat verder uitleggen.

Als je op de knop van het apparaat drukt dan wordt er een foto genomen van het uitzicht uit de voorruit van de auto. Deze foto wordt vervolgens omgezet in een beeld op grijsschaal. Daarbij stelt iedere kleur grijs een andere vibratie met een verschillende intensiteit voor. Op deze manier kan Feel the View 255 verschillende vibraties genereren. Als iemand die blind of slechtziend is het raam vervolgens aanraakt, kan deze persoon voelen hoe het er buiten uitziet.

Ford

Natuurlijk zit er ook een spraakassistent bij

Naast de vibraties is het apparaat ook gekoppeld aan een spraakassistent die werkt op kunstmatige intelligentie (AI). De spraakassistent kan een korte beschrijving geven van wat er wordt gevoeld. In de onderstaande video zie je hoe dit in de praktijk werkt.

De slimme ramen van Ford, dat in samenwerking is gemaakt met GBT Roma en Adeo, nog een prototype. Het is onbekend of en wanneer dit product op de markt zal verschijnen. Het is in ieder geval een heel tof initiatief om een groep mensen die normaal weinig meekrijgt van wat er op de weg gebeurt, nu ook te laten meegenieten van de complete rijervaring.

Ford is lekker innovatief bezig, zo bleek eerder al uit dit vreemde patent. Lijkt meer op een kermisattractie dan op een auto, maar wellicht dat het de toekomst is.

Reageer op artikel:
Ford komt met slimme ramen waardoor blinden uitzicht kunnen ‘voelen’
Sluiten