Fords slimme versnellingspook maakt schakelen eenvoudiger, efficiënter

In de Verenigde Staten is de automatische versnellingsbak een stuk populairder dan in Europa. Als je wel eens in Amerika auto gereden hebt, dan snap je ook waarom: snelwegen zijn lang, kaarsrecht en de afstanden die je overbrugt al snel enorm; een ‘automaat’ is prima geschikt voor zulke trips. Een probleem is wel dat veel Amerikanen nog niet zouden kunnen schakelen als hun leven er van afhing; Ford heeft iets slims bedacht waarmee iedereen het kan leren: een ‘slimme versnellingspook’.

De knop komt uit een 3D-printer en bevat het trilmotortje uit een Xbox 360-controller. In de knop zit ook een Arduino-minicomputer met Fords ‘OpenXC’-software, die in contact staat met de boordcomputer van een auto. De knop ‘weet’ dus hoe hard de auto gaat, in welke versnelling hij staat, hoe veel toeren de motor maakt, enz.

 
Het mooie is dat je de functies van de knop zelf in kunt stellen. Als je écht niet weet hoe je moet schakelen, dan vertelt de knop wanneer je dat moet doen, door middel van vibraties. Andere mogelijkheden zijn dat de knop vibreert als je ‘inefficiënt’ schakelt, of aangeeft hoe je zo snel mogelijk op moet trekken. Het zou ons niet verbazen als zo’n slimme versnellingspook over een paar jaar de standaard is!

Reageer op artikel:
Fords slimme versnellingspook maakt schakelen eenvoudiger, efficiënter
Sluiten