Ilona Braam
Ilona Braam Home 14 nov 2017

Deze transparante potten van laboratoriumglas maken je keuken compleet

Potten komen in allerlei soorten en maten, maar een ding waarin ze vaak overeenkomen is dat ze meestal niet transparant zijn. De in Praag gevestigde designer Huy Pham bedacht echter dat transparante potten misschien wel handig zouden kunnen zijn en ontwikkelde in samenwerking met de fabrikant Kavalier de Fority set met glazen potten.

Gemaakt van laboratoriumglas

De Fority potten zijn niet gemaakt van je standaard glas. Voor het maken van de potten wordt namelijk borosilicaatglas gebruikt. Dit zal je misschien niet veel zeggen, maar dat is het type glas dat over het algemeen wordt gebruikt voor het glaswerk in laboratoria.  Een voordeel van borosilicaatglas potten is dat ze niet chemisch reageren met je eten, wat je soms wel kunt hebben met potten van andere materialen. Als potten en pannen beschadigd raken, zouden sommige materialen zelfs schadelijke stoffen aan je eten toe kunnen voegen. Dat probleem heb je echter niet met de glazen potten.

Glazen potten laten hele kookproces zien

Een ander voordeel van een glazen pot, is dat je precies kunt zien wat er in de pot gebeurt. Vaak zijn mensen tijdens het koken geneigd om telkens het deksel op te tillen om te zien of het allemaal wel goed gaat. Dit zorgt echter voor temperatuurschommelingen, wat het kookproces kan verstoren. Met de Fority potten is dit echter verleden tijd en kun je het hele proces op de voet volgen. Daarna kun je de potten natuurlijk ook meteen gebruiken om het eten op te dienen.

Fority glazen potten

In onderhandeling over massale productie

Huy Pham presenteerde de potten dit jaar tijdens Designblok | Prague international Design Festival. Hier won Pham in de categorie “excellent student design” en kregen de pannen ook de “Museum of Decorative Arts” prijs. Helaas liggen de pannen nog niet in de winkel, maar Pham is wel aan het onderhandelen met de fabrikant om de Fority set mogelijk op grote schaal te gaan produceren. We hopen dat het lukt. De potten zijn namelijk niet alleen handig, maar ook een originele toevoeging aan je keuken.

Bij sommige dingen verwacht je dat ze van glas gemaakt zijn, bij andere producten lijkt het wat minder logisch. Zo is een skateboard van glas misschien niet het allerbeste idee, maar zien glazen speakers er dan wel weer erg stijlvol uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Designboom

Reageer op artikel:
Deze transparante potten van laboratoriumglas maken je keuken compleet
Sluiten