Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 12 mrt 2018

Formule E wordt dit jaar krachtiger en sneller dan ooit

Formule E racing dook zo’n drie jaar geleden op en dit jaar zal het vijfde seizoen van de redelijk jonge race sport van start gaan. Het zal echter een hele andere belevenis worden dan wat we tot nu toe gewend zijn. Veel mensen verwachtten eigenlijk niet dat de race met elektrische auto’s echt een ding zou worden, maar dit jaar is het terug en wordt het allemaal sneller en krachtiger met kersverse nieuwe raceauto’s.

Batterij goed voor hele race

Omdat je bij Formule E te maken hebt met elektrische auto’s, moesten er een paar afwegingen gemaakt worden met betrekking to de actieradius van de auto’s aan de ene kant en performance aan de andere kant. Er werd gekozen voor redelijk kleine 28 kilowattuur batterijen waar de auto’s binnen een korte tijd veel energie uit halen, om de race spectaculair genoeg te maken om naar te kijken. Het nadeel is wel dat de batterij het vervolgens niet de hele race volhoudt en er tussendoor geswitcht moet worden. Dit komt natuurlijk niet helemaal serieus over en dit jaar zal er dan ook geen geswitch meer plaatsvinden. Als volwaardige raceauto’s zullen de Formule E auto’s gewoon een hele race af kunnen maken met een enkele lading. De nieuwe batterij is ontwikkeld door McLaren en zou maar liefst de dubbele capaciteit hebben vergeleken met de huidige batterij.

Formule E nieuwe raceauto

Meer power meer spektakel

Het zal er ook een stuk krachtiger aan toe gaan dan wat we tot nu toe van de auto’s gewend zijn. De EV’s krijgen namelijk een behoorlijke boost van 200 kilowattuur naar 250 kilowattuur wat ongeveer neerkomt op een boost van 272 pk naar 340 pk. Met deze extra power zouden auto’s een topsnelheid van zo’n 280 km per uur kunnen bereiken en vanuit stilstand een snelheid van 96 km per uur halen binnen 2,7 seconden. De EV’s stonden er al om bekend om behoorlijk snel op te kunnen trekken en met de extra pk’s zullen de races nog net een stukje spannender worden.

Formule E raceauto

Uniek design Formule E auto’s

Om zich meer te differentiëren van normale raceauto’s met een verbrandingsmotor en andere EV’s die ook in verschillende races worden gebruikt, krijgen de nieuwe Formule E auto’s ook meteen een nieuw design. Deze straalt aan de buitenkant de toegenomen kracht onder de motorkap uit en tijdens de ontwikkeling is gekeken naar onder andere de McLaren MP4-X en het Ferrari F1 concept als inspiratie. Afgezien van het feit dat het nieuwe uiterlijk er beestachtig snel uitziet, is het ook functioneel. Zo komen de auto’s nu met de zogenaamde “halo”, welke ervoor zorgt dat het hoofd van de coureur beschermd blijft. Deze wordt uitgerust met een LED strip, waarop onder andere te zien is hoe het staat met de batterij van de auto en in welke power modus er wordt gereden.

Formule E

Het belooft dus wat te worden dit jaar op het Formule E circuit. Audi, Citroën’s DS, Renault en BMW waren in ieder geval van de partij tijdens de Geneva Motor Show om hun versie van de nieuwe raceauto te laten zien. We zijn benieuwd of we weer een mooie stunt kunnen verwachten om de race te promoten. Vorig jaar nam de Formule E raceauto het op tegen een jachtluipaard ter promotie van de serie.

The Verge

Reageer op artikel:
Formule E wordt dit jaar krachtiger en sneller dan ooit
Sluiten