Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 26/04/2018

Vijf (gratis) online alternatieven voor Photoshop

Iedereen weet dat als je foto’s wilt bewerken, Photoshop het programma is waar je dat mee doet. Photoshop is echter behoorlijk uitgebreid en kan soms wat overweldigend zijn als je eigenlijk alleen een paar kleine dingetjes wilt doen om je selfies en vakantiefoto’s er mooier uit te laten zien. Daarbij is Photoshop ook best duur en zwaar. Met een online tool kom je echter ook al heel ver. Hoewel ze niet even uitgebreid zijn, zorgen deze vijf tools ervoor dat je foto’s er een stuk beter uitzien en het mooie is dat ze ook nog gratis zijn.

Background Burner: weg met die achtergrond

Zoals de naam al aangeeft doet Background burner iets met je achtergrond. Hij brandt hem niet, maar hij haalt hem wel lekker voor je weg. Soms wil je bijvoorbeeld een andere achtergrond gebruiken, omdat de huidige achtergrond het net niet helemaal is. Dat kun je snel en makkelijk doen met Background Burner en je kunt verrassend goede resultaten boeken met de tool. Je kunt de achtergrond automatisch weg laten halen, maar je kunt ook zelf aan de slag om een preciezer resultaat te krijgen.

Background Burner online tool

Enhance: hoe groter hoe beter

Als je een foto een stuk groter maakt dan wat hij eigenlijk is, weet je dat je een pixelachtig resultaat kunt verwachten. Met Enhance kun je dit op wonderbaarlijke wijze echter wel doen. De online tool gebruikt machine learning en neurale netwerken om zelf te bedenken hoe je foto er in het groot uit zou moeten zien. Het resultaat is behoorlijk goed, hoewel het natuurlijk altijd beter zou zijn om de foto meteen al met een hogere resolutie te maken.

Enhance Photoshop achtige tool

Pine Tools: voor je belichtingsproblemen

Als je de belichting niet helemaal goed kreeg tijdens het maken van je selfie, kun je deze met Pine Tools achteraf nog aanpassen. Je gebruikt de tool om om foto’s lichter of donker te maken en hij komt met verschillende andere opties om je foto’s nog verder te verbeteren. Zo kun je foto’s scherper maken, het contrast aanpassen of gaan voor een duotone effect. Je kiest een foto van je harde schijf en kunt met sliders aan de gang gaan. Telkens zie je een preview van het resultaat en je gaat gewoon verder totdat het naar je wensen is.

Pine Tools

DeepArt: kunstzinnige foto’s

Wil je spelen met artistieke effecten? Dan is DeepArt de tool die je nodig hebt. Hij is ontwikkeld door een groep academici en gebruikt een speciaal analyse algoritme om je foto’s te voorzien van leuke effecten. Zo maak je van je plaatjes ware kunstwerken, die eruit zien alsof ze door bekende kunstenaars zijn gemaakt. Ga bijvoorbeeld voor de stijl van Van Gogh of kies juist voor moderne kunst.

DeepArt

Fotor: online tool voor HDR effecten

Veel smartphone camera’s komen tegenwoordig met de mogelijkheid om HDR effecten automatisch toe te voegen, wat ervoor zorgt dat je een betere balans krijgt tussen de lichte en donkere gedeeltes van je foto’s. Ook wordt het kleurenpalet van je plaatjes een stuk groter. Als je je oude foto’s ook deze HDR behandeling wilt geven, kun je hiervoor Fotor gebruiken. Je hebt dan wel twee of meer vergelijkbare foto’s nodig met een verschillende belichting om het beste uit de online tool te halen.

Als je wat meer wilt doen met je foto’s, zul je al snel toch weer uitkomen op Photoshop. Als je eenmaal “the hang of it” hebt valt het programma ook reuze mee en is het niet meer zo intimiderend. Tegenwoordig kun je dankzij een update zelfs objecten selecteren met een muisklik.

 

Gizmodo

Reageer op artikel:
Vijf (gratis) online alternatieven voor Photoshop
Sluiten