Sam Dille
Sam Dille Science 24 dec 2020

Zo ziet het eruit als je een foto maakt met een sluitertijd van 8(!) jaar

Wat gebeurt er als je een camera acht jaar lang hetzelfde beeld laat opnemen met een hoge sluitertijd? Regina Valkenborgh onderzocht het per ongeluk, met deze bijzondere foto als resultaat.

Regina Valkenborgh, Britse kunstenares, kreeg in 2012 de opdracht om van bierblikjes een camera te maken, zodat ze een lange sluitertijd vast kon leggen. Regina’s universiteit was namelijk geĂ¯nteresseerd in het vastleggen van beelden, zonder moderne technologie te gebruiken. De camera werd in het observatorium van de University of Hertfordshire geplaatst en zou daar een aantal dagen blijven staan. Regina was in de tussentijd druk met andere dingen en was de camera totaal vergeten. In 2020 herinnerde Regina eindelijk dat ze nog ergens een project had liggen en vond daarbij deze interessante foto.

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd, ook wel belichtingstijd, is een belangrijk tool bij het maken van foto’s. Hiermee stel je in hoelang de sensor van de camera met licht wordt blootgesteld tijdens het maken van de foto. bij een lange sluitertijd heeft je foto meer oog voor detail, terwijl een korte sluitertijd kan zorgen voor minder scherpte.

Duizenden boogsporen

Het resultaat van dit opvallende experiment is een mega lange belichtingstijd die in werkelijkheid het verstrijken van de tijd in dat gebied laat zien. Het interessantste aan de foto zijn natuurlijk de boogvormige paden door het midden van het beeld. Deze bogen zijn het resultaat van de opkomst en ondergang van de zon acht jaar achter elkaar. De foto laat volgends de University of Hertfordshire 2953 boogsporen zien.

Het is zeker niet de eerste keer dat er zo’n lange sluitertijd vastgelegd wordt. Wat deze foto echter zo bijzonder maakt is, dat het is waarschijnlijk de foto met de langste belichtingstijd ooit. Het vorige record was namelijk vier jaar en acht maanden en werd behaald door de Duitse kunstenaar Michael Wesely. Regina heeft dus per ongeluk een wereldrecord verbroken. Een betere manier om het jaar af te sluiten is er niet!

Nachtfoto’s

Belichtingstijd is ook essentieel bij het maken van nachtfoto’s. Hoe je sluitertijd gebruikt bij nachtfoto’s en meer belangrijke tips lees je hier.

 

Reageer op artikel:
Zo ziet het eruit als je een foto maakt met een sluitertijd van 8(!) jaar
Sluiten