Daniel Koster
Daniel Koster Digital 23 jan 2017

Fotograaf wordt online met de grond gelijk gemaakt na aankaarten ‘lenen’ foto

Je zou denken dat mensen nu wel door hebben hoe auteursrecht op het internet werkt. Dat je dus niet zomaar iemand zijn producties, of het nou gaat om foto’s, artikelen of iets anders, kunt plaatsen. Naast dat dat niet netjes is, heeft iemand daar tijd, geld en moeite ingestoken.

Helaas, dit blijkt niet het geval. Mensen blijven, soms uit onwetendheid, materiaal zonder toestemming of bronvermelding gebruiken. Neem deze fotograaf. Breana Marrero-Welch van Easy Breezy Photography kwam erachter dat haar foto zonder toestemming op het populaire Instagram-account the.real.john.sema.2 stond.

auteursrecht

Van kwaad tot erger

Dat de foto zonder toestemming en bronvermelding was geplaatst is al erg genoeg. Dat het account de foto en de mensen daarop belachelijk maakte, is nog erger. Breana besloot het account een privébericht te sturen en toen ging het fout. In plaats van daar gehoor aan te geven plaatste het account het verzoek, mét het Facebookaccount van Breana erbij.

auteursrecht

Een deel van de 66.000 volgers ging vervolgens helemaal los. Van het uitschelden van Breana tot het bedreigen van Breana en meer. Ook werden slechte reviews op haar Facebookaccount achtergelaten waardoor de rating daarvan van 4,8/5 sterren naar 1,9/5 viel.

En dan?

Gelukkig kent het internet ook een goede kant. Het verhaal is namelijk viral gegaan en duizenden zijn Breana nu steun aan het betuigen. Duizenden fotografen bezochten haar Facebookaccount en lieten positieve waarderingen achter. Inmiddels is haar pagina weer op 4,8/5 sterren gewaardeerd.

auteursrecht

Maar wat kun je hier nou verder tegen doen? Breana heeft geluk dat diverse media haar verhaal hebben opgepakt en het internet haar helpt. Dat gebeurt niet altijd. Vandaar hier een aantal tips:

[accordion title=”Hoe je iemand aanspreekt over schenden van auteursrecht”]

  • Probeer het altijd op een persoonlijk niveau te bespreken: het voeren van dit soort gesprekken in de openbaarheid kan snel escaleren. Probeer dus altijd iemand via een privébericht aan te spreken.
  • Leg rustig en duidelijk uit wat er aan de hand is: Wij begrijpen niet waarom, maar velen begrijpen niet wat intellectueel eigendom is en waarom het onacceptabel is (ongevraagd) jouw foto’s of andere content te plaatsen. Probeer dit met gemakkelijke taal en logische argumenten duidelijk te maken.
  • Ga niet meteen dreigen en blijf netjes: sommige mensen vinden het lastig zich in jouw positie te verplaatsen. Door de discussie op een vriendelijke, beleefde manier aan te gaan zul je het snelst resultaat boeken.
  • Geeft iemand geen gehoor? Dan kun je de issue uiteindelijk in het openbaar aankaarten: dit heeft echter niet de voorkeur. Het kan dan escaleren, zoals je in het bovenstaande voorbeeld zag.
  • Escaleert het?: dan is de laatste stap het zelf zoeken van hulp. Je kunt denken aan het aanschrijven van media, maar ook een advocaat kan veel oplossen.

[/accordion]

Wish for the best, plan for the worst?

Nu hopen wij dat je nooit met dit soort situaties krijgt te maken. En als het gebeurt, dat iemand dan meteen gehoor geeft en er spoedig een fijne oplossing wordt gevonden. Helaas gaat dit niet altijd goed, zoals ook uit dit voorbeeld blijkt. Auteursrecht, het blijft lastig te begrijpen..

Reageer op artikel:
Fotograaf wordt online met de grond gelijk gemaakt na aankaarten ‘lenen’ foto
Sluiten