Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 10 jun 2020

Fotograaf achter de ophef: ‘mijn foto sloopte talloze Android-smartphones’

Hij zal vast gek gekeken hebben toen zijn foto, die hij afgelopen zomer maakte, spontaan op het nieuws verscheen. Gaurav Agrawal maakte een foto van St Mary Lake op, wat hij noemt, een magische avond. Maar het zorgde voor flink wat ophef bij mensen met een Android-smartphone.

De foto van de beste man zorgde er namelijk voor dat talloze Android-smartphones crashte. Het plaatje werd gedeeld op social media en werd op die manier, heel even, het onderwerp van de dag.

Foto laat Android-smartphones crashen

Gaurav Agrawal praat met de BBC over de bizarre situatie. De inwoner van San Diego is een wetenschapper voor de kost, maar schiet zo nu en dan een plaatje als hobbyfotograaf. Toen hij afgelopen zomer in Glacier National Park was, in Montana, beleefde hij samen met zijn vrouw een magische avond. Het weer was een beetje somber en bewolkt, toen er spontaan een fantastische zonsondergang op kwam zetten. Agrawal pakte zijn camera, schoot de foto en de rest is geschiedenis.

Afgelopen week ging de foto namelijk viral. Door de foto waren er een aantal smartphones, die op Android 10 draaien, die het plaatje niet aankonden. De foto zorgde ervoor dat telefoons crashte. Iets dat veroorzaakt werd door een combinatie van de daadwerkelijke foto, de Nikon fotocamera en de nabewerking in Adobe Lightroom. Dat programma biedt een drie kleuren-modi aan in de export-opties en Gaurav Agrawal koos voor een van die opties. Iets dat ervoor zorgde dat sommige Android telefoons in de war raakte.

“Ik had geen flauw idee dat het format dit zou doen. Ten eerste heb ik een iPhone en ten tweede is mijn achtergrond een foto van mijn vrouw.”

Zoals gezegd is Agrawal geen fotograaf van beroep, maar hij heeft wel een uiterst grote passie voor het vak. Zo had hij altijd al gehoopt dat een foto van hem viraal zou gaan.

“Ik hoopte dat de foto viraal zou gaan, maar dan wel om een goede reden. Misschien is dat voor een ander moment. Ik ga in ieder geval wel een ander format gebruiken vanaf nu!”

Reageer op artikel:
Fotograaf achter de ophef: ‘mijn foto sloopte talloze Android-smartphones’
Sluiten