Fotograaf legt door middel van LED-lichten geluid op de gevoelige plaat vast

Foto’s zijn momentopnames. Dit betekent echter niet dat je hierdoor geen foto’s kunt maken die de tijd in een zekere zin afbeelden. Dat blijkt uit het project van Stephen Orlando. Hij bedacht namelijk een manier om het geluid dat een muzikant ten gehore brengt in één foto weer te geven in zijn Motion Exposure-serie. Voor ons één van de gaafste visualisaties van geluid.

Motion Exposure

Orlando begon met twee muzikanten, eentje die de viool bespeelde en eentje die de cello bespeelde. Voor het visueel in beeld brengen van de muziek die zij ten gehore brachten keek Orlando naar wat de muzikanten moeten doen om geluid te produceren. Zij moeten namelijk met hun strijkstokken bewegingen maken om zo geluid uit hun instrumenten te toveren. Orlando bevestigde LED-lichten op de strijkstokken. Vervolgens verzocht hij de muzikanten om hun instrumenten te bespelen. Door de bewegingen die zij daarvoor uitvoerden met een lage sluitertijd te fotograferen ontstonden de gave beelden die je in dit artikel kunt vinden. Met een lage sluitertijd kun je namelijk een lichtspoor creëren. De golven van licht die je op de afbeeldingen ziet laten dus zien hoe de bewegingen van de strijkstok waren om het geluid te produceren. En als je je bedenkt dat geluid simpel gezegd trillingen in de lucht is dan zie je geluid zichzelf op dezelfde manier verspreiden als de lichtgolven op de foto’s. Vet!

Gallerij

Je kunt op de site verschillende galerijen vinden waar je de foto’s kunt bekijken en aanschaffen. De prijzen voor de foto’s variëren per formaat, maar beginnen al bij een kleine drie euro. Ook vind je hier andere galerijen van eerdere, gave projecten van Orlando. Daarnaast kun je zijn werk ook nog bekijken op Facebook en Instagram . Aangezien zijn werk er tof uit ziet is het zeker de moeite waard om Orlando te blijven volgen!

Check ook:

Reageer op artikel:
Fotograaf legt door middel van LED-lichten geluid op de gevoelige plaat vast
Sluiten