Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 17 apr 2017

Voor de startende fotograaf: een lesje diafragma

Op het gebied van fotografie valt er altijd wel iets nieuws te leren. Niet alleen een oog voor compositie is belangrijk. Ook kennis over technische zaken zoals diafragma, sluitertijd en ISO-waarden zijn uitermate belangrijk.

Een lesje diafragma

Door de komst van de mobiele telefoon zijn spiegelreflexcamera’s minder in trek. Enigszins logisch, want de camera’s in de nieuwste smartphones zijn goed. Smartphonecamera’s zijn echter eerder geschikt als point-and-shoot-camera dan voor ‘professionele’ shoots. Mocht je dan ook grotere fotografieplannen hebben, spaar dan voor een goede spiegelreflex. Zo simpel is het.

Als je eenmaal een spiegelreflexcamera hebt aangeschaft zijn één van de eerste dingen waarmee je experiment het diafragma. Hiervoor kun je een dagcursus volgen, maar je kunt ook onderstaande video bekijken. Binnen vijf minuten heb je een stoomcursus te pakken waarna je direct aan de bak kunt om de mooiste scherpte-diepte-beelden te maken. Maar belangrijker nog: te ontdekken hoe licht werkt.

Verantwoordelijk voor bovenstaande animatie is fotograaf Vincent Ledvina. Elke maand publiceert hij een soortgelijke video over de basisbegrippen van fotografie. Je kunt ook deze interactieve webtool gebruiken. De tool is namelijk ontzettend handig voor startende fotografen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor de startende fotograaf: een lesje diafragma
Sluiten