Daniel Koster
Daniel Koster Fotografie 8 okt 2017

WANT Chat: zo maak je volgens fotograaf Renzo de beste nachtfoto’s van je favoriete stad

Wij zijn dol op fotografie. Het feit dat jij bewapend met je (smartphone)camera en wat accessoires de wereld kunt vastleggen is gaaf. Vooral aangezien je, wanneer je dit op de juiste manier doet, een heel verhaal met één foto kunt vertellen. In onze prachtige hoofdstad is Renzo Gerritsen dagelijks in de weer met fotografie. Wij vroegen hem het hemd van het lijf over hoe hij zijn prachtige nachtfoto’s maakt.

Renzo Gerritsen, een jonge fotograaf met grootse ambities

Renzo Gerritsen is een naam die je vast nog vaak zult tegenkomen. De jonge fotograaf van 22 jaar oud is er eentje met veel ambitie die altijd op zoek is naar nieuwe perspectieven. Hij rolde de fotografie in tijdens de middelbare school.

Langzaam werd ‘ie steeds fanatieker, maar het bleef bij een hobby. Nu is die hobby al zo’n twee jaar lang uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid. Uiteindelijk maakte hij de stap om er zijn werk van te maken en fotografie te gaan studeren. Dat bleek de juiste stap, want hij heeft nu al grote ontwikkelingen doorgemaakt.

Waar heb jij je inspiratie voor je kenmerkende fotografie-stijl vandaan gehaald?

De inspiratie voor de toffe serie van het nachtelijke Amsterdam kwam tot stand door twee gekke Russen die de 632 meter hoge Shanghai-toren in waren geklommen. Ik wilde zel geen gekke capriolen uithalen, maar wel genieten van alles wat er om mij heen gebeurt en hier uiteraard beelden van schieten.

Tijdens die periode was ik net op de Fotovakschool begonnen in Amsterdam en tegelijkertijd was de A’DAM toren nog een leeg geraamte. Voor de grap zei ik tegen een klasgenoot: “Daar ga ik in!”, niet wetende dat ik op kerstavond 2014 ook écht de toren in zou gaan.

Dit is ook meteen mijn favoriete foto. Het is en blijft nog steeds een ontzettend unieke foto en mede door deze foto ging de serie viral. Het was een beeld dat nog niet eerder was gezien, omdat de A’DAM toren nog helemaal in de verbouwing zat en omdat het nieuwe busstation met de letters ‘AMSTERDAM’ net klaar was. Mede hierdoor is dit mijn favoriete foto:

Hoe komt het dat jij zulke onderscheidende nachtfoto’s maakt?

Tegenwoordig is het lastig om jezelf als fotograaf te onderscheiden en als je wilt dat je foto’s worden gezien, dan ga je links waar anderen rechts gaan. Ik wil de hoogte in en mezelf onderscheiden, dan doe je simpelweg datgene wat nodig is om dat te bereiken. Voor de rest speelt het weer een grote rol.

Je wil geen strakblauwe lucht, maar ook geen volledig bewolkte lucht. Het liefst wil je een lucht dat hier tussenin zit en nog een beetje wind zodat de wolken een mooi effect krijgen. Soms moet ik een week of langer wachten voordat ik ga fotograferen.

Maar hoe ga je dan te werk?

Het is ten eerste natuurlijk goed om te weten wat voor accessoires je gebruikt. Voor mij zijn mijn statief en afstandsbediening onmisbaar. Zonder een goed statief kun je deze foto’s niet maken en met een afstandsbediening kun je sluitertijden behalen langer dan dertig seconden. Voor de rest gebruikt ik eigenlijk geen accessoires bij het schieten van nachtfoto’s.

Wat zijn je beste tips en tricks voor het schieten van de perfecte nachtfoto?

Gebruik een statief of stevige ondergrond en stel je camera volledig handmatig in. Stel handmatig scherp, zet de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen en stel je diafragma tussen f8 en f11 in voor optimale scherpte. Met de sluitertijden moet je even experimenteren.

Als je fotografeert tijdens blue hour, ongeveer het uur na zonsondergang en een uur voor zonsopkomst, heb je een prachtige blauwe lucht in plaats van een pikzwarte lucht. Dat geeft je nachtfoto’s net iets extra’s. Voor de rest moet je het zelf uitzoeken en er lekker mee experimenteren. Niets is te gek bij het maken van nachtfoto’s of foto’s in het algemeen.

Hoe denk je over smartphonefotografie?

Tegenwoordig worden smartphones voorzien van steeds betere camera’s en de kwaliteit wordt steeds beter. Je kunt snelheid vastleggen, foto’s maken met weinig licht en ook time-lapse video’s maken. Je kunt dus gerust met je smartphone op stap en je camera thuis laten. Ik houd het wel lekker bij mijn DSLR in plaats van smartphone, omdat je daar uiteindelijk het meest mee kan.

Ik vind smartphonefotografie eigenlijk ook een beetje simpel. Je maakt een foto, gooit er een filter overheen, plaatst hem op Instagram en klaar. Aan de andere kant hoef je geen zware body, meerdere lenzen of een flitser met je mee te zeulen. Dat is dan wel weer handig!

Hoe beinvloedt het de smartphone het leven van jou als fotograaf?

De smartphone wordt natuurlijk steeds meer gebruikt. Je ziet dat bepaalde fabrikanten daarop inspelen. Zo is er bijvoorbeeld Triggertrap. Hiermee kun je met de Triggertrap app je camera bedienen en daarmee timelapse video’s maken, startrails fotograferen, meerdere shots achter elkaar maken en nog veel meer. GoPro heeft ook een app waarmee je live kunt zien wat je precies aan het filmen bent. Dat zijn natuurlijk ontzettend handige en fijne tools.

Je hoeft je camera niet meer aan te raken en je kunt sneller je camera instellen. Er zijn nog veel meer apps en tools die jou als fotograaf kunnen helpen, maar dat ligt aan het soort fotografie dat je doet. De smartphone zal mijn DLSR in ieder geval niet compleet kunnen vervangen, maar het maakt het werk soms wel gemakkelijker.

Wat inspireert jou nou echt voor het maken van foto’s?

Blijf werken met een visie, ga niet met de trend mee. Ik werk zelf ook met een duidelijke en eigen visie en dat is voor mij genoeg om dit soort beelden te kunnen schieten.

Wie is je voorbeeld in de fotografie?

Ik heb niet echt een voorbeeld. Als ik dan echt iemand moet aanwijzen dan is dat Marius Vieth. Marius is een Duitse fine art straatfotograaf en hij heeft van zijn naam een merk gemaakt. Hij heeft niet alleen een prachtig portfolio, maar hij inspireert en motiveert mensen, heeft zijn eigen label opgestart en geeft wereldwijd een eigen fine art magazine uit.

Ik heb zelf ook de ambitie om het idee van een label uiteindelijk ook naar Nederland te halen. In Nederland is dit er nog niet, maar er zijn voldoende getalenteerde fotografen die niet worden gezien.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Op dit moment ben ik bezig om mijn serie stadsgezichten en avondfoto’s uit te breiden met andere grote steden in Nederland. Ik heb een goed begin gemaakt met Utrecht en ook in Den Haag is er een prachtige mogelijkheid om waanzinnige beelden te schieten. Jullie gaan nog veel van mij zien, dat is één ding dat zeker is.

Wil je meer nachtfoto’s en andere gave projecten van Renzo zien? Dat kan! Via zijn website, Facebook, Instagram of Twitter kom je allerlei ander werk van de jonge, ambitieuze fotograaf tegen. Nice!

Wil je nog meer leren over fotografie en het maken van de perfecte foto?? Dan is gaat dit artikel je zeker een eind op weg helen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Chat: zo maak je volgens fotograaf Renzo de beste nachtfoto’s van je favoriete stad
Sluiten