Detox: Waarom het tijd is om te stoppen met fotograferen

Een concert of een toeristische attractie zijn dé plekken waar mensen hun camera of smartphone pakken om het moment vast te leggen. Jij denkt dat je op zo’n moment een herinnering vastlegt. Daar denkt de onderzoeker Linda Henkel heel anders over. Foto’s maken is leuk, maar je kunt beter door je ogen kijken dan door de cameralens.

En jij dacht dat je herinneringen vastlegde met je camera

Als je door je telefoon scrolt heb je er waarschijnlijk honderden, of misschien wel duizenden foto’s op staan. Die foto’s maak je om een leuk moment vast te leggen en om nog eens te kunnen terugkijken. Een leuke herinnering zou je zo zeggen. Maar helpt deze foto je het moment wel echt te herinneren? Linda Henkel, een psychologie professor aan de Fairfield Universitein in Conneticut deed hier onderzoek naar.

foto's

In haar studie keek Henkel in het specifiek naar in wat mensen zich van een museumbezoek konden herinneren gebaseerd op of ze wel of geen foto’s van het bezoek hadden genomen. De resultaten van dit onderzoek zullen je verrassen.

De mensen die van ieder tentoongestelde schilderij of ander kunststuk een foto namen herinnerden zich minder van het museumbezoek dan bezoekers die nergens een foto van namen. Opvallend was dat mensen die geen foto’s maakten zelfs meer details van de kunstwerken hadden onthouden dan mensen die de details hadden vastgelegd op de gevoelige plaat.

Maar outsourcen is zo handig..

Hoe het kan dat mensen blijkbaar minder duidelijke herinneringen hebben wanneer ze ergens een foto van maken? Henkel zegt over deze resultaten dat wanneer je ergens een foto van neemt, je er op rekent dat de camera hetgeen dat je fotografeert voor je onthoudt. De camera legt de ervaring vast waardoor je er zelf niet verder over na hoeft te denken.

Voor het herinneren van iets is het nodig om dat emotioneel en actief te verwerken. Wanneer je ergens een foto van neemt dan heb je dit dus als het ware ge-outsourced naar je camera.

foto's maken

Foto’s in overvloed? Ga in foto-detox

Deze bevindingen zijn eigenlijk best treurig: heb je iets dat heel tof en memorabel is vast gelegd, onthoud je het minder goed. Het wegleggen van je smartphone of camera en het meer bewust ervaren en genieten van wat je ziet kan helpen je geheugen te triggeren.

De volgende keer dat iemand tegen je zegt dat je misschien je camera of telefoon moet wegleggen om meer van het moment zelf te genieten moet je die persoon dus niet meteen een boze blik toewerpen.

foto's maken

Dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met fotograferen, dus check hier snel hoe je (nog) een betere fotograaf kunt worden.

Reageer op artikel:
Detox: Waarom het tijd is om te stoppen met fotograferen
Sluiten