Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jan 2019

In deze Franse street art zit bijna duizend euro aan Bitcoin verstopt

De graffiti-artiest Pascal Boyart viert de tiende verjaardag van Bitcoin op een wel heel bijzondere manier. Hij heeft namelijk 1000 dollar aan BTC verstopt in een nieuw stuk street art, ergens in Parijs.

Kunstenaar verstopt Bitcoin in street art

Het stuk kunst is geïnspireerd op en vernoemd naar “La Liberté guidant le peuple”, een kunstwerk van Eugène Delacroix. Dat doek, dat je onderaan dit artikel kunt bewonderen, komt uit de vroege 19e eeuw.

Boyart heeft het iets moderner aangepakt en heeft een hommage aan de gele hesjes gemaakt. Je weet wel, de Franse protestbeweging die ook overwaaide naar onder andere Nederland.

Bitcoin kunst

Wat de puzzel precies inhoudt en hoe je er bijna duizend euro aan Bitcoin mee kunt scoren, is onduidelijk. Het enige wat Boyart weggeeft is dat de street art ergens in Parijs te vinden is en dat je er echt fysiek voor moet staan. Je kunt helaas niet rijk worden door naar de foto te staren.

Wel kun je er “een gedeelte van oplossen” benadrukt de kunstenaar. Rijk zul je er echter niet van worden. Verder wil Boyart geen details of hints verklappen, dus dat wordt een kwestie van afwachten tot iemand de puzzel uitvogelt en er een leuk bedrag mee binnenharkt.

Treffende verwijzing

Het originele kunstwerk toont een vrouw, Marianne, die met een groep revolutionairen ten strijde trekt. Gewapend met geweren, pistolen en zwaarden. Het werk staat sindsdien voor velen symbool voor het anti-monarchische sentiment.

In de versie van Boyart worden de wapens vervangen door stokken, spuitverf en gasmaskers. Dat is weer een treffende verwijzing naar de protesten van eind vorig jaar.

Overigens is dit Bitcoin-kunstwerk pas het begin. Tegenover Hard Fork bevestigt Boyart dat hij elke zes maanden een nieuw stuk street art zal delen, met behulp van Bitcoin-donaties. Vorig jaar haalde de Fransman al een slimme stunt uit: toen stopte hij een QR-code in een van zijn werken.

Uiteindelijk leverde hem dat meer dan 1000 dollar aan Bitcoin op, van voorbijgangers. Ben je benieuwd of iemand de puzzel al heeft gekraakt? Je kunt hier de status checken.

La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix Bitcoin
La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix
Reageer op artikel:
In deze Franse street art zit bijna duizend euro aan Bitcoin verstopt
Sluiten