Androiders pas op voor deze veel gedownloade apps

De Google Play Store is bomvol met allerlei handige apps die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Helaas zitten hier ook apps van ontwikkelaars tussen die helaas niet het beste met je voorhebben. Zo zouden volgens een BuzzFeed analyse meerdere veel gedownloade Android apps mogelijk data van gebruikers hebben doorgestuurd naar de Chinese overheid.

Fraude en misbruik permissies

Het gaat onder andere om de apps Total Cleaner, Smart Cooler, Selfie Camera, WaWaYaYa, AIO Flashlight en Samsung TV Remote Control. De Selfie Camera app zou al meer dan 50 miljoen keer zijn gedownload, maar helaas volgens het rapport op grote schaal fraude hebben gepleegd en misbruik hebben gemaakt van gebruiker permissies. Wat gebruikers op het verkeerde been moet hebben gezet is de rating van 4,5 sterren na duizenden reviews en het feit dat Google de app in 2017 zelfs ook nog eens heeft uitgelicht als één van de meest populaire apps in Engeland.

Google Android

Dubieuze waslijst aan permissies

Dan hebben we de afstandsbediening app. Deze zou volgens BuzzFeed mogelijk de camera in je smartphone gebruiken om audio op te nemen wanneer je tv aan het kijken bent. Een Chinese taal app voor kinderen zou weer persoonlijke data versturen naar servers in China. Opvallend bij veel van deze dubieuze apps is dat ze je een lijst aan permissies vragen, die voor de functies van de app overbodig lijken. Zo moet je voor de flashlight app een hele waslijst aan permissies verlenen, terwijl het om een simpele app gaat die bijvoorbeeld helemaal niks te maken heeft met je locatie of je microfoon.

Verborgen identiteit en locatie Android ontwikkelaars

Je zou denken dat dit soort apps helemaal niet in de Play Store zouden moeten kunnen verschijnen. Het grote probleem zou echter zijn dat ontwikkelaars de regels van de Play Store exploiteren en bepaalde processen gebruiken om te verbergen wie ze daadwerkelijk zijn en waar ze vandaan komen. Pas dus in ieder geval op voor de bovengenoemde apps en wees op je hoede als een app onnodig veel permissies vraagt.

Gelukkig zijn er ook apps die op een niet frauduleuze manier aan je willen verdienen (want geld verdienen willen ze allemaal). Dit zijn bijvoorbeeld de vijf beste Android en iOS apps van de week.

Meer Google?

Google behoort tot de grootste techbedrijven ter wereld. En tech, daar zijn we gek op! Daarom bespreken we in onze podcast WantKast iedere week het laatste, en grootste, nieuws. Daar horen gesprekken over Google uiteraard ook bij.

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

BGR

Reageer op artikel:
Androiders pas op voor deze veel gedownloade apps
Sluiten