Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 jan 2018

11 voorbeelden van hilarisch verouderde technologie in Friends

Friends staat sinds 1 januari op Netflix, zoals je vast al hebt gemerkt. Sterker nog, de kans is groot dat je het eerste seizoen al bijna af heeft. De nostalgische sitcom uit de jaren negentig is immers het ultieme bingewatch-materiaal. De serie staat anno 2018 nog steeds als een huis. Na een paar minuten heb je de lage beeldkwaliteit niet eens meer door. 

De verouderde technologie in Friends

Sterker nog, het verouderde element is juist fascinerend. Geregeld komen er grappen en situaties voorbij die vandaag de dag niet meer gemaakt zouden kunnen worden. Dan hebben we het over technologie die in de jaren negentig nog onderdeel vormde van ons dagelijkse leven, maar nu verouderd of vervangen is. De tijd is snel gegaan, wat je vooral merkt wanneer je series als Friends kijkt. We zetten een 11 voorbeelden op een rijtje! Check ok welke andere series en films deze maand naar Netflix komen.

Antwoordapparaten

De jeugd van tegenwoordig heeft geen idee meer hoe een antwoordapparaat werkt. In de serie speelt de verouderde technologie echter nog een grote rol. Zo denkt Monica bijvoorbeeld in een aflevering dat ze Richard een beschamende voicemail achterlaat. Maar eigenlijk verandert ze per ongeluk zijn antwoordbericht. Magie uit de twintigste eeuw!

Het internet is slechts een rage


Ooit was het internet nieuw. Nu besteden we onze vrije tijd online, maar in de tijd van Friends was men nog sceptisch. Achteraf is het makkelijk praten, maar toen werd het nog als een tijdelijke hype gezien, een opvlieging die het strijdtoneel weer zou verlaten. Al snel werd het tegendeel bewezen.

Dronken voicemails

Bijna niemand laat in 2018 nog een voicemail achter, laat staan op een vaste telefoon. Sterker nog, de meeste gebruikers checken nooit hun voicemail. Dat was in Friends wel anders. Denk bijvoorbeeld aan alle beschamende, dronken voicemails die de personages achterlaten. Met name de romantische voicemail van Rachel voor Ross zullen fans nooit vergeten. Een voicemail die hij per ongeluk checkt waar zij bij is..

Hilarische antwoordberichten

De personages uit Friends gebruiken de meest hilarische antwoordberichten op hun telefoons. Er worden in de populaire sitcom geregeld grappen over gemaakt. Welke trouwe kijker kent het bovenstaande moment niet? “We will, we will, call you back!

Meteen ophangen voor voicemail

Tegenwoordig krijgt de ander gewoon een notificatie wanneer jij hebt gebeld, maar ze niet hebben opgenomen. In de jaren negentig was de kans vrij klein dat de ander überhaupt erachter zou komen dat jij ze hebt gebeld. Oftewel: meteen ophangen die hap!

In de wacht bij de klantenservice

Een vaste telefoon bood je weinig flexibiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de aflevering waarin Phoebe een hele dag in het appartement van Monica en Rachel moet besteden, omdat ze in de wacht stond tijdens het bellen van een klantenservice. Tegenwoordig ga je dan gewoon je ding doen, met oordopjes of je mobiele telefoon in de hand. Ook was online klantenservice nog geen dienst, of chatbots. Brr…

Koken zonder internet

We worden overspoeld met kookprogramma’s en receptenwebsites. In de tijd van Friends was dat anders: je kon niet simpelweg je kookproblemen en recepten Googlen. In een aflevering van Friends combineert Rachel per ongeluk twee recepten, omdat de pagina’s in haar kookboek aan elkaar plakken. Oeps..

De eerste laptops


Friends besloeg tien jaar, waardoor je bepaalde technologie ook ziet ontwikkelen in korte tijd. Althans, wanneer je de serie aan het binge-watchen bent. Zo beginnen de eerste laptops ook een rol te spelen in de sitcom. Lompe bakken met kleine schermpjes. Chandler is dol-enthousiast: “Verschillende kleuren en lettertypes!”

Gebrek aan sociale media


Het internet bestaat al in Friends, maar sociale media zijn nog nergens te bekennen. Met alle gevolgen van dien: op een gegeven moment delen Ross en Chandler neppe roddels over elkaar op hun college-website. Iedereen gelooft dat Chandler overleden is, want er zijn immers geen reacties of sociale media waarop het tegendeel wordt gemeld.

Berichten doorgeven aan de telefoon


Tegenwoordig stuur je een WhatsApp-bericht of SMS, maar in Friends hadden ze die luxe nog niet. Geregeld wordt er aan de telefoon gevraagd of iemand een bericht op wil schrijven. Vervolgens ontstaan er ruzies omdat diegene het bericht niet heeft doorgegeven. Tegenwoordig zou je ophangen wanneer iemand niet thuis is, en gewoon een tekstbericht sturen.

Videobellen

Videobellen is anno 2018 hartstikke makkelijk, en doodnormaal. In de jaren negentig was het nog een halve toekomstdroom. De aflevering waarin Monica’s rijke vriend Pete een soort vroege versie van FaceTime in zijn muur heeft, gooide dan ook hoge ogen. Toen een futuristisch idee, achteraf gezien is het lachwekkend.

Reageer op artikel:
11 voorbeelden van hilarisch verouderde technologie in Friends
Sluiten