Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 10 apr 2018

Deze Koreaanse robot haalt je vrienden in huis

Waar het in een ver verleden de norm was om te trouwen en kinderen te krijgen, zijn de tijden tegenwoordig wat anders. Veel mensen wonen alleen en het ziet ernaar uit dat er steeds meer huishoudens met maar één persoon bijkomen. Dit zorgt vaak voor eenzaamheid, wat niet goed is voor je mentale en fysieke gezondheid. Om er toch voor te zorgen dat je je niet alleen voelt, hebben Koreaanse onderzoekers de gezellige robot Fribo ontwikkeld.

Een soort Facebook maar dan fysiek

Fribo kun je zien als een soort Facebook, waar je je dagelijkse activiteiten kunt delen met je vrienden en je vrienden met jou. In tegenstelling tot Facebook heeft Fribo echter een fysieke aanwezigheid in je huis en hoef je zelf niks te posten over wat je aan het doen bent.

De robot is namelijk uitgerust met verschillende sensoren, die in de gaten houden wat je doet. De robot deelt dit vervolgens anoniem met je vrienden.

Fribo robot

Iemand is thuis gekomen

Als je bijvoorbeeld thuis komt, hoort Fribo de deur open en dicht gaat en kan hij via de Fribo van je vrienden melden dat er iemand thuis is gekomen. Dit gaat bijvoorbeeld in de vorm van “oho, je vriend heeft net de voordeur geopend. Is er net iemand thuis gekomen?”.

Als één van je vrienden dit hoort kan hij of zij twee keer klappen als reactie. Hierop krijg jij weer van Fribo te horen “Wat ben je aan het doen? Vriend X is nieuwsgierig.”.

Fribo robot

Alleen maar toch samen

Je kunt ook drie keer klappen om je goedkeuring te geven voor de bezigheid van je vriend. Als je dat bijvoorbeeld doet wanneer iemand net is thuisgekomen, krijgt de vriend iets zoals “welkom terug” te horen.

Op deze manier zou je je minder alleen kunnen voelen, omdat je toch ook bezig bent met je vrienden en zou het kunnen zijn alsof je toch allemaal samen woont.

Positieve reacties op Fribo robot

De robot is uiteraard eerst getest en vier groepen jonge mensen mochten Fribo een maand in huis halen. De reacties waren over het algemeen behoorlijk positief. Eén van de participanten zei dat het voelde alsof ze samen woonden, maar dan in andere kamers. Dat kwam doordat je je op deze manier makkelijk kan inbeelden wat de ander aan het doen is.

Andere participanten begonnen hun vrienden vaker te teksten en bellen en Fribo zou zelfs hun dagelijkse routine hebben veranderd. Eén van de participanten werd normaal gesproken altijd wat later wakker, maar toen hij doorhad dat zijn vrienden vroeg opstonden begon hij erover na te denken om ook eerder op de dap uit bed te komen.

Fribo robot

Zorgen om privacy

Uiteraard is de feedback niet alleen maar positief. Sommige mensen maken zich natuurlijk ook zorgen om de privacy. De robot houdt wel de hele dag in de gaten wat je aan het doen bent. Een ander punt was dat Fribo is ontworpen met de Koreaanse cultuur in gedachten en andere culturen zouden anders op de robot kunnen reageren.

Fribo robot

Fribo zelf als vriend

In ieder geval lijkt de robot in Korea een succes te zijn en sommige participanten begonnen Fribo zelf als een personage te zien en hem dingen te vertellen, die ze anders niet hardop zouden zeggen. Het lijkt dus wel te helpen om mensen minder eenzaam te maken.

Eenzaamheid lijkt wel een steeds groter wordende issue te zijn er allerlei diensten worden verzonnen om dit tegen te gaan. Met deze dienst kun je bijvoorbeeld aan een onzichtbare vriendin komen. Steeds meer Japanners hebben ook een gamepersonage als vriendin en trouwen daar zelfs mee. Bij dit bedrijf krijgen ze zelfs een bonus als ze getrouwd zijn met hun personage.

The Verge

Reageer op artikel:
Deze Koreaanse robot haalt je vrienden in huis
Sluiten