Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 9 mrt 2020

5 redenen om Friends terug te halen (en 5 waarom niet)

Zoals je misschien wel hebt meegekregen zijn er serieuze plannen voor een gloednieuwe special rondom Friends. Het spreekt voor zich dat fans niet kunnen wachten om Joey, Ross, Rachel, Phoebe, Monica en Chandler weer eens bij elkaar te zien komen. Deze nieuwe aflevering zal verschijnen op HBO Max, de aankomende streamingdienst van WarnerMedia.

De vraag is nu, moet het bij die ene special blijven, of is het misschien een goed idee om een daarnaast gewoon een compleet nieuw seizoen te maken? In dit artikel geven we 5 redenen waarom een zogeheten ”revival” zo gek nog niet is. Al hebben we daarnaast ook 5 tegenargumenten voor jullie.

Niet: Het voelt als een Cash Grab

We beginnen met misschien wel het grootste bezwaar om het niet te doen. De oorspronkelijke serie stopte volgens veel fans op het juiste moment. Wanneer er nu nog een extra seizoen wordt aangeplakt dan voelt het wat ons betreft aan als een ordinaire ´´Cash Grab´´. Een serie als Friends hoort niet misbruikt te worden voor een beetje extra geld.

Wel: Het is een goede manier om HBO Max interessant te maken

Waar er enkele jaren geleden vrijwel alleen nog maar Netflix was moeten consumenten straks uit zo´n 5 grote streamingdiensten kiezen. De kans dat ze dan voor HBO Max gaan wordt een stuk groter als ze daarop de gloednieuwe afleveringen van Friends kunnen kijken.

Je kunt dit echter ook als tegenargument gebruiken. Dit omdat veel mensen vinden dat er al genoeg streamingdiensten zijn en HBO Max wat dat betreft beter een stille dood zou kunnen sterven. Als de dienst vanwege de Friends revival toch een (tijdelijk) succes wordt, dan zorgt dat alleen maar voor versplintering en keuzestress.

Niet: Nieuwe series verdienen ook aandacht

Friends was destijds een enorm invloedrijke serie, waar vrijwel de hele wereld naar leek te kijken. Al zou je kunnen zeggen dat het nu wel tijd mag zijn dat andere sitcoms ook een kans krijgen. Er zijn zoveel geweldige nieuwe series die boordevol zitten met divers talent, dat het zonde is om alsmaar te blijven focussen op het oude werk. Vandaar dat het wellicht beter is als HBO Max zich zou gaan focussen op nieuw materiaal.

Wel: We kunnen erachter komen hoe het afliep

Dit is ongetwijfeld een van de voornaamste redenen waarom fans de serie teruggehaald zouden willen zien worden. Ze kunnen hierdoor namelijk zien hoe het afgelopen is met hun favoriete personages. De kans is groot dat er antwoorden komen op de vraag of Ross en Rachel bij elkaar zijn gebleven. Of dat Phoebe en Mike inmiddels kinderen hebben of niet.

Friends
Hoe zou het met deze 6 personages afgelopen zijn? (Afbeelding: WarnerMedia via The Movie Database)

Niet: Ze kunnen nooit alle Friends fans tevreden stellen

Het maakt niet uit hoeveel geld er straks in het nieuwe seizoen wordt gepompt, het zal nooit mogelijk zijn om alle fans tevreden te stellen. Sterker nog, als het doorgaat dan zullen er wellicht veel fans zijn die vinden dat de nieuwe afleveringen de serie voor hun verpest hebben. Kijk bijvoorbeeld maar naar het laatste seizoen van Game of Thrones.

Wel: A Year In The Life was ook een succes

Netflix heeft onlangs meegewerkt aan een revival voor Gilmore Girls en dat heeft goed uitgepakt. Dit laat zien dat er ook hoop is voor nieuwe Friends afleveringen.

Niet: Overige revivals waren vaak geen succes

Waar het hierboven genoemde A Year In The Life destijds in de smaak viel, waren er ook genoeg revivals die een wat minder groot succes werden. Er is dus weinig garantie dat nieuwe Friends afleveringen wel gaan aanslaan.

Wel: Het geeft de mogelijkheid om moderne thema´s te introduceren

Friends heeft de laatste jaren de nodige kritiek gekregen vanwege bepaalde zaken welke vandaag de dag niet meer zouden kunnen. Denk hierbij aan homofobie en bodyshaming. Een nieuw seizoen zou zich wat meer kunnen aanpassen aan deze tijd.

Niet: De Friends cast heeft geen interesse

Een van de grootste obstakels waar WarnerMedia tegenaan loopt is het feit dat niet alle castleden staan te springen om weer in de huid van hun Friends personages te kruipen. Ondanks dat ze de grote zak met geld waarschijnlijk wel zien zitten zijn de meeste van hen inmiddels in een andere fase van hun leven terechtgekomen.

Wel: Friends is pure nostalgie!

We kunnen zeggen wat we willen maar het publiek lijkt in ieder geval geen genoeg van Friends te kunnen krijgen. De serie is nog steeds enorm populair en zal dit de komende jaren waarschijnlijk ook nog wel blijven. Vandaar dat er altijd wel mensen zullen zijn die naar een eventueel nieuw seizoen gaan kijken.

Friends kijken

Of er nu wel een nieuw seizoen komt of niet, het blijft altijd leuk om de oude afleveringen van Friends nog eens terug te kijken. Dit kan momenteel nog via Netflix. Meer informatie over HBO Max, de dienst waar de Friends-reünie straks te bekijken is, kun je hier vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5 redenen om Friends terug te halen (en 5 waarom niet)
Sluiten