Friese journalist komt met sciencefiction boek over gaswinning

De Friese journalist Erik Betten heeft de gaswinning in Groningen gebruikt als inspiratie voor een sciencefiction verhaal. Deze thriller, met de naam Quarantaine, is sinds een paar maanden te koop. Wat ons betreft een titel om zeker eens te checken.

Quarantaine: sciencefiction over gaswinning

Het leuke aan sciencefiction is dat de verhalen binnen het genre vaak echt zouden kunnen gebeuren. Zoals bijvoorbeeld enkele titels op onze lijst over films die 2017 hebben geprobeerd te voorspellen. Al zijn niet alle technologische ontwikkelingen even leuk. Denk maar aan gewelddadige realityshows en de kolonisatie van planeten.

Ook in deze tijd zijn er ontwikkelingen waar niet iedereen even blij mee is. Een voorbeeld daarvan is de Groningse gaswinning. In de provincie Groningen zit een gigantische gasbel in de grond. En gezien de waarde van deze energiebron wordt er veelvuldig gas gepompt.

Dit zorgt echter wel voor aardbevingen in de provincie, waardoor al redelijk wat schade is ontstaan. De hoeveelheid gaswinning is hierdoor al enigszins verminderd, maar veel inwoners van Groningen zijn er nog steeds ontevreden over.

Quarantaine

In het boek zijn de gevolgen echter nog wat erger. Er duikte namelijk een bacteriële infectie op met als gevolg dat mensen in zombies veranderen. De besmetting verspreidt zich al snel over het Noorden van Nederland waardoor de regering overweegt om dat gebied af te sluiten.

Daarnaast wordt het leger ingezet om eventuele vluchtelingen tegen te houden. Kamerlid Homme Olivier, die zowel een Groningse als Friese achtergrond heeft, besluit echter om naar het gebied af te reizen om zijn vrouw die daar verblijft te redden.

Het verhaal achter Quarantaine doet sterk denken aan The Walking Dead en andere zombieprojecten, maar spreekt ons nog steeds aan. Met name omdat het inspeelt op actuele thema’s en Nederland als setting heeft. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar, dus een aanrader voor wie nog wat te lezen zoekt deze zomer.

Reageer op artikel:
Friese journalist komt met sciencefiction boek over gaswinning
Sluiten