Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 jan 2019

Fuchsia: Google lijft Apple-veteraan in voor Android-killer

Google domineert met zijn mobiele besturingssysteem Android de smartphone-markt. Meer dan 75 procent van alle actieve toestellen, wereldwijd, draait op Android. Toch werkt de zoekgigant al enkele jaren aan een compleet nieuw besturingssysteem: Fuchsia.

Apple-veteraan en Fuchsia

Fuchsia is niet zomaar een stukje software voor een nieuw product. In tegendeel: naar verluidt is Fuchsia in het leven geroepen om Android uiteindelijk volledig te vervangen. Je kunt het mysterieuze project dus zelfs een Android-killer noemen.

Maar over wanneer hebben we het dan? Het lijkt erop dat die toekomst een stuk dichterbij is dan we aanvankelijk dachten, als we af moeten gaan op een recente zet van Google. De zoekgigant heeft namelijk Bill Stevenson aangenomen.

Hij werkte voor bijna 15 jaar voor Apple, waar hij werkte aan projecten als AirPlay, Mac OS X, iCloud for Mac en Find My Mac. Recentelijk was hij Senior Manager voor het Mac/Windows Program Management.

Dat is op zich al groot nieuws, maar daar blijft het niet bij. Bill Stevenson deelde het nieuws namelijk gisteren zelf op LinkedIn, waarbij hij zijn nieuwe job zo beschreef: “Ik ga helpen bij het op de markt brengen van een nieuw besturingssysteem genaamd Fuchsia.”

Google FUCHSIA Android

Wanneer?

Dat is een stukje openheid dat we niet aan zagen komen op dit punt. Stevenson was verantwoordelijk voor elke grote Mac OS-release sinds 2012 en is een veteraan op het gebied van ecosystemen en apps. Zijn kennis en inzicht komt dus uitstekend van pas bij het afronden van Fuchsia en de integratie van Android-apps.

Google heeft zelf het project nog steeds niet officieel erkend, dus voorlopig blijft het onduidelijk hoe de timeline van Fuchsia eruit ziet. Met een team van meer dan 100 werknemers en de recente ontwikkelingen lijkt het er echter sterk op dat we eind dit jaar een aankondiging kunnen verwachten. Kan Google zo eindelijk afscheid nemen van de fragmentatie die Android al jaren teistert?

Reageer op artikel:
Fuchsia: Google lijft Apple-veteraan in voor Android-killer
Sluiten