Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 30 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Doven kunnen weer horen met deze slimme haarspeld

Fujitsu zorgt er met een bijzondere en slimme haarspeld voor dat doven binnenkort weer kunnen horen. Na jaren aan ontwikkeling gaat de innovatieve gadget dit jaar eindelijk in productie.

Doven kunnen weer horen dankzij Ontenna

Ontwikkelingen binnen de technologie zorgen er niet alleen voor dat je elk jaar een gloednieuwe iPhone in je handen hebt. Mensen die eerst niet mee konden komen in de maatschappij krijgen weer een kans dankzij innovatieve hulpmiddelen. Denk aan slimme protheses voor slachtoffers van verkeersongelukken, of speciale implantaten waarmee blinden weer gedeeltelijk kunnen zien. Dat is waar het echt om draait, hoe technologie echt ons leven kan verrijken.

Fujitsu Ontenna Doven

Als blinden weer kunnen zien, dan moeten doven weer kunnen horen. Zo simpel is het helaas niet. Techboer Fujitsu onthulde eind vorig jaar een prototype van de Ontenna. Het gaat om een slimme haarspeld waarmee doven weer kunnen horen. De resultaten waren indrukwekkend, maar het leek voorlopig bij een toekomst te blijven.

Fujitsu Ontenna

Daar is nu verandering in gekomen. De Ontenna gaat later dit jaar namelijk in productie. Fujitsu zal ongeveer duizend exemplaren produceren, die vervolgens waarschijnlijk als een test aan doven en slechthorenden zullen worden gegeven. Vervolgens wordt de Ontenna werelwijd op de markt gebracht. De techgigant komt met variant met Bluetooth en een variant zonder Bluetooth.

Wat is Ontenna?

Even een stap terug: wat is de Ontenna? Het is een haarspeldje die geluid om kan zetten naar trillingen. Doven kunnen dus niet opeens de wereld om zich heen horen zoals jij of ik dat kunnen. We hebben het hier echter niet zomaar over wat trillingen. Het apparaatje kan namelijk op 256 verschillende niveaus trillen.

Onnatello

Zo kan de Ontenna vrij accuraat met trillingen de muziek nabootsen die aan staat op het feestje van een dove. Ook een ouderwetse deurbel of een rinkelende telefoon vormen geen probleem. Met een beetje oefening kunnen doven dus specifieke trillingen met specifieke geluiden associeren. De 256 verschillende trillingsniveau’s vormen in dat opzicht dus een eigen taaltje.

Maar waarom een haarspeld? Het eerste prototype was ontworpen voor in de hand van de gebruiker. Slechthorenden en doven vonden het echter te lawaaierig aanvoelen. Daardoor gingen de subtiele trillingsniveaus dus verloren. Vervolgens werd een apparaatje voor op kleding ontworpen, maar toen waren de trillingen juist weer te zacht. Uiteindelijk bleek een kleine gadget voor in je haar de beste middenweg te zijn.

De Ontenna gaat uiteindelijk naar verwachting minder dan honderd euro kosten. Een innovatieve stap voor doven en slechthorenden, maar volgens Fuijtsu is dit pas het begin. De huidige Ontenna kan het ritme en geluidsniveau van geluid nabootsen, maar de Japanse fabrikant werkt al aan plannen voor het nabootsen van de toon en timbre.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontenna

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Doven kunnen weer horen met deze slimme haarspeld
Sluiten