Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 20 dec 2017

Vier futuristische voorspellingen voor 2017 die echt zijn uitgekomen

2017 is bijna afgelopen, en dat betekent dat we eens mooi kunnen terugblikken op dit jaar. We hebben het vaak over wat de toekomst ons allemaal gaat brengen. Maar wist je wel dat er in 2017 ook een aantal bizar futuristische dingen zijn gebeurd, en dat we dus eigenlijk in de toekomst leven (ja, denk daar maar eens over na)? Hier een aantal innovaties op een rijtje.

Wát een innovaties: de kunstmatige baarmoeder

De eerste uitvinding in dit rijtje is er direct eentje waarvan onze mond open viel. Jaren lang werd er al geroepen dat een kunstmatige baarmoeder zou kunnen werken. Dit jaar kwam er echter een doorbraak in het onderzoek naar deze innovatie. Het Childrens Hospital of Philadelphia in de VS testte de kunstmatige baarmoeder dit jaar namelijk succesvol op lammetjes. In de tests werden zes foetussen van lammetjes in speciale plastic zakken met een bepaalde vloeistof gelegd. De lammetjes groeiden in de apparaten, zoals ze ook in een echte baarmoeder zouden groeien.

Uiteraard werden er in de zakken bepaalde dingen gecontroleerd, waaronder onder andere de temperatuur van de vloeistof en het pompen van bloed via een systeem buiten de zak. De foetussen werden op het equivalent van een 23 tot 24 weken jonge mensenbaby-foetus in de zakken geplaatst. De doorbraak in het onderzoek biedt wellicht mogelijkheden om in de toekomst vroeggeboren baby’s te laten doorgroeien in een kunstmatige baarmoeder. Het kan echter nog wel tientallen jaren duren voordat deze techniek zo ver gevorderd is dat hij kan worden toegepast op mensen.

Robots zijn nóg slimmer geworden

Dit komt wellicht niet als een verrassing maar is zeker het benoemend waard: robots zijn dit jaar nóg slimmer geworden. Zo ging ATLAS, de robot die is ontworpen door Boston Dynamics, iets meer dan een maand geleden nog viral door het doen van een backflip tijdens het doen van een fraai rondje parcours. Ja serieus. Dat kunnen wij niet eens.

I am ledgend in het echt

Ken je die film van Will Smith nog, waarin hij een zelfbedacht medicijn test op een genetische modificatie terug te draaien? Dit soort taferelen zijn dit jaar ook gebeurd, in het eggie. Het duurt soms jaren voordat een medicijn, dat nog in de ontwikkelfase zit, daadwerkelijk kan worden voorgeschreven door je dokter. Zogenaamde ‘biohackers’ namen daarom het heft in eigen handen en testten hun eigen medicijnen op zichzelf.

In oktober testte een 27-jarige programmeur, genaamd Tristan Roberts, zich bijvoorbeeld met een DIY-behandeling tegen HIV. Dit was allemaal te zien via Facebook Live. De meeste biohackers willen meer transparantie zien in het gehele productieproces van medicijnen. De biohackers werden later echter op de vingers getikt door de U.S. Food and Drug Administration, omdat wat ze deden verboden was.

innovatie

Kunstmatige intelligentie laat ons twijfelen

Er zijn veel discussies over de gevaren die kunstmatige intelligentie met zich mee brengt. Zo zouden computers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en zich tegen ons kunnen keren (een van de veel genoemde paranoïde-theorieën). Maar AI kan ons wel goed misleiden, en het is zeer terecht daar je vraagtekens bij te stellen. Zo zagen we bijvoorbeeld deze digitale Obama voorbij komen. Net echt toch?! Creepy en vet tegelijkertijd..

Naast een aantal weerzinwekkende innovaties, bieden veel van deze innovaties juist mooie dingen voor de toekomst. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze nieuwe Magic Leap: een bril die mixed reality tot leven brengt. We WANT more!

Reageer op artikel:
Vier futuristische voorspellingen voor 2017 die echt zijn uitgekomen
Sluiten