Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 17 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

G20 beslist: deze bekende crypto zijn in gevaar

Inmiddels zien we steeds meer landen regelgeving voor crypto voorbereiden. Dit geldt ook voor internationale samenwerkingen. Eén van die samenwerkingen is de G20. De voorgenomen regels kunnen een gevaar betekenen voor de handel in crypto. Wij leggen dit uit en beginnen natuurlijk bij het begin.

Wat is de G20 en wat hebben zij te maken met crypto?

De G20 is een internationale samenwerking van de 19 grootste economieën ter wereld en de Europese Unie. Men probeert in dit verband de internationale financiële samenwerking te versterken. Zo spreken zij regels af op het gebied van de manier waarop bedrijven belasting moeten betalen en het tegengaan van witwassen en terrorisme.

Om de belastingheffing over crypto te harmoniseren hebben zij het Crypto-Asset Reporting Framework opgesteld. In dit document staat hoe bedrijven de belasting over crypto moeten behandelen. Het document is een aanvulling op bestaande afspraken over belastingheffing.

Wat heeft de G20 over crypto beslist?

Met dit raamwerk beslist men hoe de uitwisseling van belastinginformatie over handel in crypto wordt geregeld. Dit raamwerk is een aanvulling op een eerder raamwerk dat inmiddels in 100 landen is ingevoerd.

De nieuwe regelgeving geldt niet voor 3 soorten crypto:

  • Digitale cryptomunten van overheden;
  • Crypto die niet gebruikt kan worden voor betalingen en/of investeringen;
  • Crypto die gedekt wordt door één specifieke fiat valuta.

Waarom is G20 beslissing over crypto relevant voor particulieren?

In het document wordt de verantwoordelijkheid voor het verzamelen van data vooral neergelegd bij beurzen en andere professionele tussenpersonen. Om aan die regelgeving te voldoen zullen de handelshuizen dus maatregelen moeten nemen zodat zij hun klanten (beter) kunnen identificeren. Daarnaast breidt men in het document de meldplicht uit ten aanzien van het aantal en soort transacties.

De handelshuizen zullen dus maatregelen moeten nemen zodat zij de transacties van hun klanten op de gewenste manier kunnen monitoren en vastleggen. Daarnaast zijn veel deelnemers in de G20, zoals Amerika en de Europese Unie bezig met het maken van eigen regels voor het beleggen in crypto. Deze belastingverplichting zal daar in opgenomen worden.

Daarnaast lezen we in het raamwerk een grensbedrag van 50.000 dollar per transactie. Om misverstanden te voorkomen, deze grens geldt alleen voor individuele transacties. Alle transacties (hoe klein ook) moeten in verzamelstaten gerapporteerd worden. Hierdoor kan men zes transacties van 10.000 dollar alsnog signaleren.

Wat zijn de gevolgen voor jouw crypto?

Allereerst vergroot deze regelgeving de opsporingsmogelijkheden van de belasting. Zoals we weten worden in Nederland al crypto transacties gerapporteerd, maar ook beurzen in andere landen zullen nu moeten rapporteren. Aangezien er zoveel landen (100 jurisdicties) aan deze regelgeving meedoen is het de vraag wat dit betekent voor beurzen die nu nog zonder KYC-policy werken.

Daarbij heeft dit gevolgen voor de verhandelbaarheid van jouw crypto. Hoewel de cryptohandel eigenlijk nooit anoniem was, wordt de mogelijkheid om pseudoniem in crypto te handelen veel kleiner. Daarnaast kan dit gevaar betekenen voor diverse cryptomunten. Wij zetten een aantal crypto dat in gevaar kan komen op een rij.

Deze crypto lopen gevaar door het G20 framework

Allereerst zal er natuurlijk impact zijn op de cryptohandel in Bitcoin aangezien deze munt meer dan 50% van de transacties uitmaakt. Het gevaar is daarentegen niet zo groot.

Veel meer problemen zullen wij bij de privacy-coins verwachten. Deze zijn erop gericht om de gegevens van bij transacties betrokken partijen anoniem te houden en dat staat haaks op de gevraagde transparantie en meldplicht. Populaire cryptomunten zoals bijvoorbeeld Monero (XMR) worden daarom op steeds minder beurzen aangeboden.

Ook de munten met een hoge volatiliteit lopen gevaar. Wanneer sterke koersschommelingen (met name stijgingen) ervoor kunnen zorgen dat jouw cryptobezit ineens boven de 50.000 dollar komt, worden jouw transacties ineens individueel gemeld en dat zal menig cryptobezitter niet prettig vinden.

Hoe de verdere uitwerking van de raamwerkregeling zal verlopen merken we ongetwijfeld zodra de nieuwe cryptowetten in Europa en Amerika worden ingevoerd, maar dat de industrie dit staat merken staat vast. Tot slot is de vraag in hoeverre deze regels en roep om transparantie de populariteit van crypto aantast. Immers, anonimiteit/pseudonimiteit is één van de 3 pijlers onder het succes van cryptovaluta. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

Het hele Crypto-Asset Reporting Framework van de OECD kun je hier lezen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
G20 beslist: deze bekende crypto zijn in gevaar
Sluiten