Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 25 dec 2017

Gaaf! De brandweerhelm van de toekomst?

Ja hoor, kijk eens naar dit ontwerp voor een hightech-brandweerhelm; alsof brandweerlieden nog niet stoer genoeg zijn! Deze helm ziet er niet alleen gaaf uit, hij bevat ook een systeem waarmee redders – als het ware – door dikke rook heen kunnen kijken.

Deze helm wil de brandweer maar al te graag

Iedere C-Thru-helm (yes, zo heet de brandweerhelm) bevat een thermische camera, die het interieur van een gebouw scant. De informatie wordt naar een centrale computer gestuurd, die de informatie omzet in een ‘wire-frame’. Voorwerpen, muren, trappen, mensen, enz: ze worden geprojecteerd op het vizier, waardoor de brandweerman zich gewoon kan oriënteren op z’n omgeving. Een stuk veiliger dus.

Hogere overlevingskansen

De overlevingskansen van zowel het slachtoffer als de brandweerman zelf zouden stijgen door deze aanpak. Het lijkt ons wel even schrikken als je door een soort Darth Vader uit een brandend huis wordt getrokken, maar dat heeft iedereen er waarschijnlijk wel voor over! Het concept is bedacht door industrieel ontwerper Omer Haciomeroglu, zijn site vind je hier.

Apple of andere tech-giganten kunnen ook een rol spelen in de productie van dit concept. Met augmented reality is veel mogelijk en zou brandweerlieden ook kunnen helpen om doelgerichter te werken. In 2019 moet de AR-bril van Apple klaar zijn en in 2020 wordt ‘ie naar de markt gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gaaf! De brandweerhelm van de toekomst?
Sluiten