Rutger Houweling
Rutger Houweling Smart Home 11 feb 2014
Leestijd: 1 minuut

Gaaf! Geamputeerden kunnen weer voelen dankzij speciale bionische hand

Bionische handen die geamputeerden de mogelijkheid geven dingen op te pakken kennen we ondertussen. En hoewel dat uiteraard een goede ontwikkeling is, hebben wetenschappers uit Zweden en Italië nog iets veel ingenieuzers ontwikkeld. Een bionische hand die naast bewegen geamputeerden ook vormen en hardheid kan laten voelen.

Tijdens de inleidende testen werd de hand een maand lang door Dennis Sørensen gedragen. In de laatste week kon hij verschillende vormen met wonderbaarlijke nauwkeurigheid en zonder vertraging onderscheiden. Hij gaf aan de sensorische feedback ongelooflijk te vinden. Na een maand kon hij drie verschillende vormen met 88 procent nauwkeurigheid en de hardheid van die objecten met 77,7 procent nauwkeurigheid onderscheiden. Voor het testen van de hardheid oefende hij met een stuk hout, plastic bekers en een stuk katoen. Voor de vormen oefende hij met een fles, een honkbal en een mandarijn.

Door verschillende kunstmatige sensoren en elektroden te verbinden met zenuwen in de arm kan een persoon vertellen hoe hard of zacht een object is en zelfs welke basisvorm het object heeft. Deze sensoren en elektroden werden bij Sørensen in zijn arm, net boven de amputatie, geplaatst. Alhoewel deze zenuwen misschien al jaren niet zijn gebruikt blijven ze functioneel, waardoor elektrische impulsen van de bionische hand vrij eenvoudig naar zintuiglijke gevoelens vertaald konden worden.

De volgende stap is om lange termijntesten met meer patiënten uit te gaan voeren. De auteur van het gepubliceerde artikel over deze bionische hand, Micera, geeft in datzelfde artikel aan meer te kunnen. Niet van drie naar honderd objecten, maar misschien wel van drie naar een stuk of vijf, zes. Kleine stappen, maar hoe gaaf is het dat dit überhaupt kan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaaf! Geamputeerden kunnen weer voelen dankzij speciale bionische hand
Sluiten