Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Gaat deze man eigenhandig de Bitcoin opblazen?

Wanneer je in veel traditionele sectoren de analisten van beleggingen bekijkt zijn dit vaak chique uitziende dames en heren die proberen zo onkreukbaar mogelijk over te komen. Uiteraard valt er geen onvertogen woord tijdens bespreking van een aandeel en is men hoffelijk en beleefd. Hoe anders is dat in de cryptomarkt. Wie daar de analisten bekijkt ontkomt soms niet aan de gedachte dat hij of zij naar een slechte B-film zit te kijken. In dit hok vol paradijsvogels is er één die zich de laatste tijd wel erg laat horen, Craig Wright. Wie is deze man? Waarom is hij voornemens de Bitcoin op te blazen en waarom zou hem dat kunnen lukken? Wij gingen op onderzoek uit.

Wie is Craig Wright?

De Australische zakenman Craig Steven Wright is in oktober 1970 geboren. Na een universitaire studie heeft hij carrière gemaakt bij diverse IT-bedrijven. Ook is hij al lang actief in de crypto-industrie. Hij kwam voor het eerst publiekelijk naar voren toen hij meewerkte aan Bitcoin Cash (BCH). In 2015-2016 ging voor het eerst het gerucht dat hij (wellicht samen met anderen) schuil ging achter het fameuze pseudoniem Satoshi Nakamoto. Sindsdien heeft hij in de crypto-industrie een bijzondere reputatie opgebouwd.

Als bij geen ander zijn zijn volgers opgedeeld tussen ‘haters’ en ‘lovers’. Zij bestrijden elkaar over het internet. Toen Bitcoin Cash vorig jaar een hard fork plande leek deze soepel te verlopen. Dit gold tot Wright zich roerde. Uiteindelijk heeft hij het initiatief genomen tot het opzetten van Bitcoin Satoshi’s Vision, ofwel Bitcoin SV (BSV). Hij dreigde toen al om de Bitcoin op te blazen en heeft het dreigement sindsdien vaker herhaald. Nu hij aanstalten lijkt te maken om de daad bij het woord te voegen is er een grote tegenbeweging aan het ontstaan. De CEO van Binance heeft inmiddels zelfs via Twitter gedreigd met een delisting. (Tekst loopt door na de Tweet.)

Craig Wright, Satoshi of Faketoshi?

Ongeveer alles aan de man is omstreden, vandaar ook dat zijn biografie wat summier is. Zo claimt hij zelf een Phd. te hebben behaald, terwijl de universiteit waar hij studeerde aangaf dat hij een lagere opleiding heeft gevolgd. Ook over zijn carrière in diverse IT-bedrijven is hij beduidend optimistischer dan de bedrijven waar hij voor gewerkt heeft. Toen in 2015 uit onderzoek duidelijk werd dat men vermoedde dat hij dé Satoshi was werd die bewering sceptisch ontvangen. Door transacties te doen met een key die tot Satoshi behoort/behoorde en door verklaringen zoals die van Gavin Andresen (opvolger van Satoshi als lead developer bij Bitcoin) leek het erop alsof hij de claim kon bewijzen. Al snel werden de claims door andere onderzoekers in twijfel getrokken. Zo zou hij bewijs hebben nagemaakt.

Toen hij in 2016 gevraagd werd om aanvullend bewijs zegde hij in eerste instantie toe. Later trok hij zijn toezegging in. Naar eigen zeggen omdat hij geschrokken was over de felle, persoonlijke reacties. Ook verklaarde hij bang te zijn voor juridische problemen. Zo vreesde hij onder meer dat overheden hem zouden vervolgen voor kapitaalverstrekking aan terroristen omdat die de Bitcoin zouden gebruiken om hun activiteiten te financieren. Het warrige verhaal werd niet geloofd en al snel geloofde men, inclusief de eerder positieve Andresen, dat hij NIET Satoshi is. Dit leverde hem de bijnaam Faketoshi op. Inmiddels claimt hij weer openlijk dat hij Satoshi is zonder nader bewijs te leveren.

Craig Wright, internetgekkie of serieuze bedreiging voor de Bitcoin?

Veel mensen nemen Wright niet serieus en kwalificeren hem als fantast, leugenaar of grover. Wat waar is, is dat hij miljardair is. Hoe hij aan dat geld komt is echter duister. Momenteel loopt er een claim van de nazaten van een computer-expert, Dave Kleiman. Zij claimen dat hij samen met Kleiman wel degelijk schuil gaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar dat Wright Kleiman voor miljarden bestolen zou hebben. Zij vorderen nu 5,2 miljard dollar van Wright.

Wright zelf heeft duizenden patenten op allerlei Blockchain-toepassingen geregistreerd. Naar eigen zeggen wil hij het gebruik van deze patenten gratis toestaan aan gebruikers mits zij de Bitcoin SV Blockchain gebruiken. Alle andere gebruikers van de gepatenteerde technieken wil hij dagvaarden en inmiddels is hij bezig een juridisch team te formeren. Uiteraard leidt dit niet tot een boost van zijn toch al zo broze imago in de crypto-wereld.

Daarnaast dreigt hij met kennis over een fout in het ontwerp van de code van Bitcoin. Als Satoshi zou hij deze fout te laat hebben gezien. Nu hij vindt dat de Bitcoin te ver van de visie van Satoshi afwijkt dreigt hij om deze fout te onthullen. Volgens zijn redenatie helpt hij dan de (in zijn woorden) sh*tcoin die men Bitcoin noemt om zeep. Bitcoin SV blijft dan over als origineel. Inmiddels hebben diverse Bitcoin-programmeurs desgevraagd laten weten dat zij niet weten van zijn fout en dat ze zijn claim niet serieus nemen.

Als derde argument dreigt hij een netwerk te activeren dat naar zijn zeggen uit miners bestaat. Deze zouden hun Bitcoins dumpen om de koersen zo te vernietigen, waarna hij de macht over kan nemen.

Gaat Wright de Bitcoin eigenhandig om zeep helpen?

Als we er even vanuit gaan dat zijn claims waarheid blijken te zijn dan zal hij komende zomer de Bitcoin (BTC) opblazen en alle gebruikers van zijn Blockchain-patenten met procedures op de knieën dwingen. In dat geval heeft hij inderdaad de Bitcoin eigenhandig om zeep geholpen.

De kans lijkt op dit moment groter dat zijn claims niet waar zijn. In tegenstelling tot wat velen denken zal ook dat gevolgen hebben voor de markt. Immers, als de man dan daadwerkelijk een fantast blijkt te zijn zal het voor velen onbestaanbaar zijn dat hij als leider van een van de grootste cryptomunten op deze manier de markt kan blijven bestoken en het nieuws (en daarmee de koersen) kan beïnvloeden. Daarnaast zouden zijn patenten-rechtszaken wel eens (ongeacht de uitkomst) baanbrekend kunnen zijn om intellectueel eigendom van cryptovaluta en Blockchain nader te definiëren. Jammer is alleen wel dat hij daarna toch weer kan zeggen dat hij een van de mensen was die Bitcoin volwassen heeft gemaakt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gaat deze man eigenhandig de Bitcoin opblazen?
Sluiten