Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 3 augustus 2018

Zo bescherm jij je smartphone en andere gadgets tegen de hitte

De laatste tijd zijn de temperaturen behoorlijk hoog en het lijkt voorlopig ook niet echt te gaan afkoelen. Door dit weer kunnen mensen flauw worden en in extreme gevallen zelfs eraan onderdoor gaan. Maar niet alleen voor mensen kunnen hoge temperaturen funest zijn. Ook je gadgets vinden het minder leuk en doen het liefst nooit mee als je gaat zonnen. Ze kunnen hierdoor namelijk beschadigd raken.

Beschadigde batterijen en displays

Om verschillende redenen vinden je gadgets, zoals je smartphone, tablet en laptop, het niet leuk om te heet te worden. Als eerste heb je natuurlijk de batterij, die beschadigd zou kunnen raken en in het ergste geval daardoor zou kunnen ontploffen. Maar ook al ontploft hij niet, kan hij ook minder goed gaan opladen door een te hoge temperatuur over een langere periode. Deze zorgt er namelijk voor dat de interne chemische reacties worden versneld, waardoor de interne structuur beschadigd wordt. Je weet dat je smartphone batterij bijvoorbeeld na een bepaalde tijd wat sneller leeg lijkt te raken. Door de hitte wordt dit proces ineens versneld. Ook je smartphone display kan eraan gaan, doordat de dunne lagen waaruit hij bestaat verschroeien.

smartphone strand gadgets

In extreme gevallen zou zelfs de lijm die alles bij elkaar houdt kunnen gaan smelten met alle gevolgen van dien. Met dit warme weer gaan dingen ook uitzetten. In een smartphone, waar er al weinig ruimte is voor alle componenten, kan dat uiteraard problemen opleveren. Ook andere gadgets zijn niet echt bestand tegen dit uitzetten en je kunt dan ook dingen zoals barsten verwachten.

Minimum en maximum temperaturen

Als je een gadget koopt, vind je vaak in de handleiding ook hoe heet een apparaat mag worden. De nieuwe MacBook Pro zou volgens Apple bijvoorbeeld het beste werken tussen de 10 en 35 graden en moet je bewaren op een temperatuur van -13 tot 45 graden.

De iPhone X zou weer optimaal functioneren als hij tussen de 0 tot 35 graden blijft als je ermee werkt en zou opgeborgen moeten worden in een ruimte waar hij niet kouder dan -20 of warmer dan 45 graden wordt. Bij Samsung is de optimale temperatuur tussen de 0 en 35 graden. Je moet je bedenken dat het in een auto, die een uur in de zon staat, zo’n 46,7 graden kan worden en zelfs in de schaduw zou de temperatuur kunnen stijgen tot 37,8 graden.

smartphone auto

Gadgets in de zon

Als je smartphone of laptop per ongeluk toch lang in de zon heeft gelegen, is het verstandig om hem helemaal uit te schakelen. Doorgaans zit er al een soort beveiliging ingebouwd, waardoor het apparaat zichzelf al uitschakelt. Je moet ook niet vergeten dat apparaten zelf ook voor verhitting zorgen als je ze gebruikt. Pas dus bij hogere temperaturen op dat je niet constant bezig bent met zware apps, want die zorgen ervoor dat je toestel extra hard moet werken en dus heter wordt.

Houd het koel

Houd je gadgets in de schaduw en probeer aan het strand of bij het zwembad ze bijvoorbeeld in een handdoek te wikkelen. Dit zorgt er meteen ook voor dat ze verborgen zijn voor grijpgrage handen. Niet  alleen de zon kan je apparaten oververhitten. Ook een felle lamp of de verwarming kunnen voor een te hoge temperatuur zorgen. Je wilt je gadgets aan de andere kant ook niet te koud maken, want ook dat is weer slecht. Dus je toestel in de vriezer stoppen is helaas geen geweldig plan. Wel zou je er bijvoorbeeld je ventilator op kunnen richten voor wat verkoeling.

Vergeet niet om ook jezelf koel te houden. Als je er genoeg van hebt om ‘s avonds in een te warm bed te liggen, kan de BedJet V2 je helpen met het koel houden van je bed.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Zo bescherm jij je smartphone en andere gadgets tegen de hitte
Sluiten