Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 22 feb 2019

Galaxy S10 Plus het beste in DxOMark selfie-test (maar verliest ook)

De Samsung Galaxy S10 Plus, die afgelopen woensdag werd onthuld, is voorzien van de beste selfiecamera van de markt. Dit komt naar buiten door een test van het bekende DxOMark. Maar waar Samsung op het gebied van de selfie-camera weet te winnen, laat het op alle andere aspecten punten liggen. Sterker nog: de goedkope Xiaomi Mi 9 komt ontzettend dicht bij de score van de Galaxy S10 Plus. 

Samsung Galaxy S10 Plus voorzien van beste selfie-camera

DxOMark heeft, zoals verwacht, een review naar buiten gebracht voor de Galaxy S10 Plus. Het ziet er rooskleurig uit voor Samsung die, volgens de test, de hoogste score weet te halen in de relatief nieuwe selfie-test van de website. De producent laat dit dan ook op alle mogelijke manieren weten. Maar waar de selfie-camera het ontzettend lekker doet, weet Samsung op bijna elk andereaspect punten liggen. Zo heeft de producent het niet voor elkaar gekregen om de winnaar van vorig jaar op dat gebied te verslaan en komt de €445 kostende Xiaomi Mi 9 angstaanjagend dicht in de buurt.

Dat de selfie-camera belangrijk is mag duidelijk zijn, maar of de consument in 2019 ook een toestel uitkiest voor deze camera is nog maar de vraag. Toch heeft het bekende DxOMark een selfie-test geïntroduceerd, waar op dit moment slecht 13 toestellen mee te maken hebben gehad. De Samsung Galaxy S10 Plus, dat beschikt over een dual-selfiecamera, is van die dertien de allerbeste. Iets wat niet heel verrassend is door de RGB dieptecamera die op het toestel te vinden is. Hierdoor komt DxOMark erachter dat de selfie-camera een accurate witbalans, geweldige kleuren, goed gecontroleerde noise levels en een gesimuleerd bokeh effect weet te produceren. Het diepteveld mag misschien wat punten laten liggen, maar al met al is het een indrukwekkende camera.

Samsung onthult de Galaxy S10 Plus
Prototype van Galaxy S10 Plus

Maar waar de selfie-camera fantastisch is, weet het systeem aan de achterkant van het toestel de zaken toch echt iets minder goed aan te pakken.

Teleurstellend camerasysteem aan de achterkant?

Selfies zijn anno 2019 misschien wel belangrijk, maar het camerasysteem aan de achterkant van het toestel wordt wel het meest gebruikt door de consument. En dat is, volgens DxOMark, nu precies het gebied waar Samsung tegen problemen aanloopt. Op het gebied van exposure, foto’s in ruimtes met weinig licht, dynamische ruimte, noise levels en video, weet het systeem gewoon erg goed zijn werk te doen. Maar doordat het triple-camerasysteem van de Galaxy S10 Plus niet beschikt over HDR en moeite heeft met bewegende objecten, zijn de uiteindelijke resultaten niet zo goed als men misschien zou denken.

De Galaxy S10 Plus verliest punten doordat het best wel wat inlevert op details, wanneer het met een betere noise control komt. De 2x optische zoom lijkt acceptabel te zijn, maar verliest het van de concurrentie. Sterker nog: de S10 Plus weet met een score van 109 minder punten te halen dan de Huawei Mate 20 Pro en de Huawei P20 Pro van van vorig jaar. En wanneer je bedenkt dat de Xiaomi Mi 9 ontzettend dicht bij deze score staat, terwijl het toestel de helft minder kost dan de S10 Plus, zie je dat Samsung op dat gebied toch echt wat steken heeft laten vallen. Althans, dat is wat DxOMark zegt.

Huawei Mate 20 Pro vs Samsung Galaxy Note 9 vs Oppo Find X achterkant

Benieuwd wat de smartphone je allemaal te bieden heeft? Check dan dit artikel!

Reageer op artikel:
Galaxy S10 Plus het beste in DxOMark selfie-test (maar verliest ook)
Sluiten