Samsung Galaxy S20 Ultra vs OnePlus 8 Pro: welke past bij jou?

Als je in de smartphonewereld opzoek bent naar de absolute top, is een kijkje bij Samsung en OnePlus een must. Zowel de Galaxy S20 Ultra als de OnePlus 8 Pro beschikken namelijk over de nieuwste processoren en de hoogste verversingssnelheden.

Maar welke van deze twee toestellen past het beste bij jou? In dit artikel zetten de specificaties van beide telefoons naast elkaar en kom je te weten waar welke smartphone in uitblinkt.

Samsung Galaxy S20 kopen
De achterkant van de Samsung Galaxy S20 Ultra. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Samsung Galaxy S20 Ultra versus OnePlus 8 Pro: het ontwerp

Laten we eerlijk zijn: de Galaxy S20 Ultra is een imposant bakbeest. Met een 6,9-inch Quad HD amoledscherm heb je immers bijna te maken met een tablet. Ook het camerasysteem van de S20 Ultra is zo groot dat het flink uitsteekt. Het gebruiken van een hoesje is daardoor praktisch gezien een noodzaak, waardoor de telefoon in gebruik nog groter is. Met zowel een glazen voor- als achterkant kan de aanschaf van een hoesje bovendien geen kwaad, aangezien je barsten in zulke toptoestellen echt wil voorkomen. Het toestel van Samsung is aan te schaffen in de volgende kleuren:

 • Cosmic Grey
 • Cosmic Black
 • Cloud Blue
 • Cloud Pink

De OnePlus 8 Pro is weliswaar kleiner dan zijn Zuid-Koreaanse concurrent, maar veel scheelt het niet. Het toestel van OnePlus is maar 10 procent lichter en is met een 6.8-inch Full HD oledscherm ook een phablet van formaat. Het vlaggenschip beschikt daarnaast ook over een glazen behuizing en een uitstekend (letterlijk en figuurlijk) camerasysteem. Hierbij moet opgemerkt worden dat dit minder extreem is dan bij de Galaxy S20 Ultra. Daarom is het aanschaffen van een hoesje van minder groot belang dan bij de telefoon van Samsung. De topper van OnePlus kan je oppikken in 3 verschillende kleuren. Belangrijk hierbij om te weten is dat de Onyx Black-editie 900 euro kost, terwijl je voor de twee andere varianten 100 piek meer kwijtbent. Daarvoor krijg je meer geheugen terug, waar we later in dit artikel dieper op ingaan.

 • Onyx Black (8GB werkgeheugen + 128GB opslagcapaciteit)
 • Ultramarine Blue
 • Glacial Green

De S20 Ultra is dus op het eerste gezicht groter en heeft een hoogwaardiger scherm. Door het camerasysteem wat uitsteekt is het gebruik van een beschermhoes bij dit toestel tevens belangrijker dan bij de OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 Pro
De OnePlus 8 Pro (Afbeelding: Mark Hofman)

Samsung Galaxy S20 Ultra versus OnePlus 8 Pro: de specificaties

Kijken we onder de motorkap, dan is er veel indrukwekkends te zien. De Galaxy S20 Ultra wordt ten eerste aangedreven door een Exynos 990 processor, terwijl de OnePlus 8 Pro draait op een Snapdragon 865 processor. Beide processoren zijn klaar voor het nieuwe 5G-netwerk en worden daarnaast met 12GB LPDDR5 werkgeheugen ondersteund. Doordat de S20 Ultra net een slag groter is, is de batterijcapaciteit dat ook. Met 5000mAh hoef je je daardoor geen zorgen te maken om de dag door te komen. De accu van de OnePlus 8 Pro is net een slag kleiner, maar ook met 4510mAh zit je bij het Chinese toestel meer dan goed. Tot slot krijg je bij beide toestellen (op de zwarte OnePlus 8 Pro na) toegang tot maarliefst 256GB opslagcapaciteit.

Natuurlijk moet de camera ook doen verbazen bij telefoons die grof geld kosten. Samsung en OnePlus proberen allebei op eigen manier aan die verwachtingen te voldoen. De Galaxy S20 Ultra beschikt over het volgende camerasysteem:

 • 12 megapixel (f/1.8) 26mm groothoeklens
 • 64 megapixel (f/2.0) telefoto lens met 3X hybride Optical Zoom
 • 12 megapixel (f/2.2) 13mm ultra-wide lens.
 • 10 megapixel (f/2.2) 26mm selfiecamera met HDR
 • Extra functionaliteit: Space Zoom tot 30X Super Resolution Zoom

Kijken we naar de OnePlus 8 Pro, dan maakt het toestel foto’s met de volgende lenzen:

 • 48 megapixel (f/1.78) groothoeklens
 • 8 megapixel (f/2.44) telefoto lens met 3X Optical Zoom
 • 48 megapixel (f/2.2) ultra-wide lens
 • 5 megapixel (f/2.4) kleurenfilter lens

Het is duidelijk dat beide toestellen indrukwekkende camerasystemen behuizen. Mocht je graag van grote afstand willen inzoomen, dan is de S20 Ultra interessanter. In de realiteit zul je daarentegen met beide telefoons prachtige plaatjes kunnen schieten.

De Samsung Galaxy S20 Ultra (Afbeelding: WANT)

Conclusie

Al met al zijn beide toestellen luxe met een hoofdletter L. Doordat de Galaxy S20 Ultra net iets groter is, heb je iets meer batterijcapaciteit en een camerasysteem met een extra functionaliteit. Ook is het scherm van de S20 Ultra net iets beter, hoewel de verschillen hierin klein zijn. Duidelijk is dat het beeld van beide telefoons met een verversingssnelheid van 120Hz hoogwaardig aan zal voelen. Wel ben je met het toestel van Samsung een stuk meer geld kwijt. De Galaxy S20 Ultra kost minimaal 1349 euro, terwijl je voor de duurste OnePlus Pro ‘maar’ 1000 euro kwijt bent. De S20 Ultra is daarom vooral geschikt voor mensen die hoe dan ook het beste van het beste willen hebben. Ben je daarentegen niet bereid om bakken met geld uit te geven, dan is de OnePlus 8 Pro of eventueel de Galaxy S10 een betere beste deal voor jou.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S20 Ultra vs OnePlus 8 Pro: welke past bij jou?
Sluiten