Galaxy Z Flip of Motorola RAZR: welke futuristische telefoon is de beste?

Samsung heeft in de smartphonewereld de spotlights op zich weten te richten door de Galaxy Z Flip uit te brengen. De telefoon van het Zuid-Koreaanse bedrijf is tot nu toe het eerste toestel met een vouwbaar scherm dat sinds dit jaar in Nederland verkrijgbaar is. De RAZR van Motorola is een interessante concurrent voor de Z Flip. De telefoon is net zo innovatief en wordt verwacht binnenkort uit te komen. Welke van de twee moet jij kopen?

Als we alleen naar het design kijken, is de keuze simpel. Ben jij iemand die van retro-tech houdt, of heb je juist voorkeur voor een modern uiterlijk? Ga je voor het laatstgenoemde, dan is de Z Flip geschikt voor jou. De telefoon lijkt veel op de laatste vlaggenschepen van Samsung en is natuurlijk nog moderner doordat het scherm vouwbaar is. Maar een flexibel scherm kan je ook juist nostalgisch maken. Motorola heeft daar op ingespeeld. Zijn klaptelefoon heeft nog altijd de typische kin van de RAZR serie. De hypermoderne telefoon van Motorola doet je dus op een goede manier aan vroeger denken.

Samsung Galaxy Z Flip uitgelicht
De Samsung Galaxy Z Flip Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Z Flip is sneller

Kijken we naar de specificaties, dan is er een duidelijk verschil. Hoewel de Z Flip namelijk geen top-of-the-line hardware heeft, is de telefoon nog steeds behoorlijk snel. Met een Snapdragon 855+ processor is de telefoon eigenlijk een opklapbare Galaxy S10. Ook heeft de telefoon 256GB opslagcapaciteit en wordt de processor met 8GB werkgeheugen ondersteund. Heel behoorlijk dus eigenlijk. Bij de RAZR ligt dat anders. Met een Snapdragon 710 processor, 6GB werkgeheugen en 128GB opslag is de hardware bij Motorola toch een flinke maat minder vergeleken met de Z Flip. Bij de camera’s is het verhaal hetzelfde. De Z Flip heeft een camerasysteem die erg lijkt op de Galaxy S10, terwijl de RAZR tekort schiet vergeleken de Z Flip.

De Motorola RAZR scoort beter op het gebied van software. De telefoon komt naar verwachting met de Android 10-update uit de doos en heeft een bijna stock Android ervaring. Daardoor staat er weinig bloatware op en wordt je telefoon minder snel traag. De RAZR scoort extra retro-punten doordat je het scherm kan laten lijken op een echte RAZR van vroeger. Deze interface is niet alleen een gimmick, daar de snelkoppelingen voor bijvoorbeeld Bluetooth echt werken. De Z Flip is op een moderne manier minstens zo goed qua software. De laatste Samsung skin van Android staat erop en het Zuid-Koreaanse bedrijf biedt daarnaast Flex Mode aan om apps beter met het moderne scherm te laten werken.

motorola razr retro
De retro mode van de Motorola RAZR (Afbeelding: CNET / John Kim)

Fragiele ontwerpen bij beide toestellen

Robuust zijn beide toestellen niet. Klapbare telefoons zijn nog ontzettend nieuw en daardoor beschadigen ze ook makkelijker. Zo kwam Motorola onder vuur te liggen door het feit dat er een bubbel onder je scherm kan komen. Samsung heeft ervoor gekozen het glazen scherm te beschermen met een plastic coating. Het gevolg daarvan is, is dat de Z Flip heel makkelijk bekrast. Ook zie je bij de Z Flip dat het scherm rond het scharnier een soort plooi heeft zitten. Innovatie heeft dus een prijs.

De batterij van de RAZR is helaas onder de maat: 2510mAh. ‘Gelukkig’ ondersteunt de RAZR geen 5G-netwerk en heeft het scherm een lagere resolutie dan Full HD. Daardoor wordt er ook minder van de telefoon gevraagd. De Z Flip heeft een hogere 1080p resolutie en ondersteunt ook geen 5G. Met 3300mAh is de batterij van het toestel wel prima om de dag mee door te komen.

Waar Motorola Samsung op het gebied van hardware verslaat, is het tweede scherm. Bij beide telefoons zit die aan de buitenkant van de telefoon. Het tweede scherm van Motorola is drie keer zo groot als die van Samsung. In gebruik is dit tweede scherm van Motorola daarom een stuk praktischer. Het maken van foto’s krijgt met de RAZR een nieuwe dimensie. Daarnaast hoef je de telefoon van Motorola minder vaak open te klappen, waardoor het scharnier langer meegaat.

Motorola RAZR 2020
De Motorola RAZR (Afbeelding: Motorola)

De RAZR vraagt veel van je portemonnee

Tot nu toe verwacht je dus dat de RAZR goedkoper moet zijn dan de Z Flip. In werkelijkheid ligt dat anders. De RAZR gaat naar verwachting 1599 euro in Nederland kosten, terwijl de Z Flip al voor 100 euro minder verkrijgbaar is. Daarom is de telefoon van Motorola zeker niet voor iedereen weggelegd. Ben jij echt iemand die van retro design houdt, terwijl dat gecombineerd wordt met een hypermodern scherm? Vind je het niet erg om de hoofdprijs te betalen voor specificaties uit het middensegment? Dan is de RAZR jouw toestel. Voor een meerderheid is de Z Flip beter. De telefoon levert simpelweg meer waar voor je geld. Uiteindelijk zijn zowel de RAZR als de Z Flip echte pioniers. Beide telefoons zijn daarom niet perfect. Wil je niet per se een vouwbaar scherm hebben, dan zou het goed kunnen dat andere telefoons met gewonere schermen beter bij jou passen.

Dat maakt beide toestellen niet minder interessant. Ze laten ons zien wat de toekomst te bieden heeft. Beiden maken ze de smartphoneliefhebber enthousiast hoe de klapbare telefoon van morgen eruit kan gaan zien en hoe de telefoon van nu evolueert.

Reageer op artikel:
Galaxy Z Flip of Motorola RAZR: welke futuristische telefoon is de beste?
Sluiten