Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 20 sep 2019

Franse rechtbank: Gebruiker moet games kunnen verkopen op Steam

Steam is nog altijd één van de grootste platformen op games op te kopen, ondanks dat Epic met zijn eigen Epic Game Store flink aan de weg loopt te timmeren. Op het moment van schrijven heb ik meer dan 150 games in mijn bibliotheek staan en dat is volgens eigenlijk nog wat aan de beperkte kant. Wellicht dat ik die games in de toekomst kan verkopen, want in Frankrijk heeft een rechtbank daar over geoordeeld.

Steam-games verkopen wellicht straks mogelijk

Daar werd in 2015 al een rechtszaak aangespannen door het Franse UFC-Que, wat opkomt voor consumentenrechten. Zeg maar een soort Consumentenbond zoals wij dit kennen. Zij vonden dat het in strijd is met de wetgeving dat je niet de mogelijkheid hebt om de games die je hebt gekocht te verkopen. Iets dat wel kan met de games die je fysiek in een winkel koopt. De rechtszaak heeft nu een paar jaar gelopen en een Frans rechtbank heeft een uitspraak gedaan die er op neer komt dat consumenten het recht hebben om hun games te verkopen. Valve, de eigenaar van Steam, is het niet eens met deze uitspraak en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Steam (Afbeelding: Valve)

Naast de mogelijkheid om games te kunnen verkopen op Steam, heeft het Franse UFC-Que nog een paar andere punten die wat hen betreft aangepast zouden moeten worden. Zo kun je het geld dat in je digitale portemonnee zit niet opnemen wanneer je besluit om je account op te heffen. Daarnaast moet het zo zijn dat Steam de verantwoordelijkheid moet dragen wanneer de gebruiker digitale voorwerpen koopt die niet werken zoals dat zou moeten. Als Valve dit niet aanpast, dan moet het bedrijf een boete van 3.000 euro per dag voor zes maanden betalen. Dat zou dus in totaal zo’n 540.000 euro gaan kosten.

Zolang er echter nog geen uitspraak in hoger beroep is gedaan, verandert er nog niks, dus voorlopig moet je nog even afwachten. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Franse rechtbank: Gebruiker moet games kunnen verkopen op Steam
Sluiten