Gameverslaving wordt in 2018 erkend als echte verslaving: dit zijn de symptomen

Wij zijn nog druk bezig met het opsommen van de beste games van 2017, en het voor de tweede keer uitspelen van Assasin’s Creed Origins. Bij de World Health Organization is men met hele andere zaken bezig (gôh); het onderzoeken van de niet-erkende gameverslaving.

World Health Organization maakt het officieel

De World Health Organization (WHO) is een internationaal orgaan van de United Nations dat zich bezig houdt met de internationale publieke gezondheid. Het afgelopen jaar heeft het zich onder andere gebogen over de gameverslaving.

De WHO heeft laten weten in 2018 de gameverslaving op te nemen als een geestesziekte in de nieuwe versie van de ‘International Classification of Diseases’ (ICD) ofwel de Internationale Classificatie van Ziekten. In dit document wordt de gameverslaving officieel vastgelegd als een verslaving aan zowel online- als offline videogames.

gameverslaving

Wanneer ben je gameverslaafd?

Een gameverslaving wordt door het WHO omschreven als een patroon dat bestaat uit aanhoudend en terugkerend gamen. Hier kunnen de meesten van ons zich waarschijnlijk wel in vinden, maar dat betekent niet dat je verslaafd bent.

Gameverslaafden hebben namelijk ook geen controle over hoe veel ze spelen, en stellen hogere prioriteit aan het gamen dan aan belangrijke dingen in het leven die écht prioriteit zouden moeten hebben. Daarnaast blijven gameverslaafden ook doorspelen, ook al weten beseffen ze zich dat de consequenties daarvan negatief zijn.

De verslaving zorgt er dus net als andere verslavingen voor, dat een persoon niet meer normaal kan functioneren in zijn persoonlijke leven, werkomgeving en sociale leven.

gameverslaving

Gameverslaving of toch niet?

Doordat de WHO de gameverslaving in 2018 officieel erkent is de verslaving in de toekomst ook gemakkelijker te diagnosticeren. De symptomen van een gameverslaving moeten ongeveer een jaar lang aanhouden voordat iemand gediagnosticeerd kan worden, maar in extreme gevallen kan dit ook sneller gebeuren.

Ondanks dat voor velen van ons wel de term ‘gameverslaving’ niet volledig nieuw in de oren klinkt, is het tot op heden geen erkende verslaving. Binnen de psychologie-gemeenschap wordt er dan ook al een ruime tijd een discussie gevoerd over het erkennen er van. De reden hiervoor omdat het lastig is om de scheidslijn te vinden tussen een verslaving, en of iemand er slechts veel tijd aan besteedt.

FIFa 18

Doordat steeds meer mensen toegang krijgen tot het internet en tot games, is de verslaving aan gaming een groeiend fenomeen en voor veel onderzoekers nog nieuw terrein. Tot dat de wetenschap het met elkaar heeft uitgevochten willen wij jullie liefde voor (nee, niet jullie verslaving aan) gamen voeden met nog wat fijne topgames.

Reageer op artikel:
Gameverslaving wordt in 2018 erkend als echte verslaving: dit zijn de symptomen
Sluiten