Rutger Houweling
Rutger Houweling Gaming 8 jul 2016

Gaming WANT: Waarom je zo snel mogelijk met Pokémon Go moet beginnen

Geloof het of niet, maar (bijna) iedereen gamet. En terecht! Het zorgt voor de nodige ontspanning, het is competitief en er wordt simpelweg veel vette sh*t gemaakt. Maar niet iedereen is op zoek naar die hard gamenieuws waar daadwerkelijk alles wordt behandeld. Om alleen te laten zien wat écht tof is zijn wij samen met Pixelcake de wekelijkse rubriek Gaming WANT gestart. Markeer dan ook iedere vrijdag ‘Gaming WANT’ in je agenda. Wij weten nou eenmaal ook van ‘game-wanten’! Deze week: Pokémon Go.

Toffe video, chille game, right?! Wij maken nog veel meer te gekke video’s. Abonneer je dan ook hieronder op ons YouTube-kanaal:

Pokémon Go: eindelijk Pokémon is het ‘echte’ leven

Eindelijk was-ie daar: Pokémon Go. De app waar Nintendo al een ruim geleden over sprak werd deze week in eerste instantie in Australië en Nieuw-Zeeland gelanceerd en een dag daarna was de Verenigde Staten aan de beurt. Voor die lanceermomenten waren er echter al vele miljoen gamers die een account in de store van Nieuw-Zeeland aan hadden gemaakt om de app binnen te halen. Uiteindelijk waren er meer downloads dan het daadwerkelijke aantal inwoners van het land, waarmee de hype in volle gang is.

Ook Pixelcake kon niet wachten en hengelden ‘m binnen om te kijken wat de app nou precies inhoudt en wat je er mee kunt doen. Tijd om de belangrijkste punten op een rij te zetten.

De game is gratis, maar..

Pokémon Go is een free to play app. Dat betekent dat je hem gratis binnen kunt halen en kunt spelen. Uiteindelijk wil Nintendo je overtuigen om geld in de game uit te geven aan speciale voorwerpen en Pokéballs (waar je Pokémon mee vangt). Tot nu toe hebben we nog geen reden gehad om tot deze microtransactions over te gaan. We hebben genoeg Pokéballen en de voorwerpen die je kunt kopen zijn nou niet erg handig. Dat houdt de game ook eerlijk.

Augmented Reality en Location Based

Daarnaast is Pokémon een game die gebruik maakt van je locatie in het echt. Je loopt dus rond in de omgeving waar je je bevindt en op basis daarvan wordt bepaald wat voor soort Pokémon je tegenkomt. In het bos zou je op papier andere soorten Pokémon tegen moeten komen wanneer je je op het strand bevindt. En als je dan in de buurt bent van een Pokémon, dan kun je een gevecht aangaan. Dat is niet zoals in de Pokémon die je wellicht op de Nintendo-handhelds speelt waarbij jij een Pokémon gebruikt om tegen andere Pokémon te vechten. In plaats daarvan gooi je een Pokéball naar de Pokémon toe en vang je ‘m. Dat doe je overigens via een Augmented Reality-techniek die er voor zorgt dat je Pokémon ziet in de omgeving waar je je bevindt.

Reken maar op avontuur

Yes, ook games zijn avontuurlijk! Doordat je Pokémon tegenkomt op basis van waar je je bevindt, is het zaak om de deur achter je dicht te trekken en daadwerkelijk op avontuur te gaan. Terwijl je rondloopt kom je op bepaalde plekken Pokéstops tegen. Deze bevinden zich meestal op landmarks. Denk aan bekende gebouwen, maar ook bepaalde speeltuinen herbergen Pokéstops. Hier vind je voorwerpen als Pokéballs die je gratis kunt oppakken alsmede revives en items. Het loont dus om rond te lopen en deze Pokéstops te ontdekken en de bonussen op te pakken.

Daarnaast zijn er ook op verschillende plekken Pokégyms te vinden. Deze kun je veroveren door met je Pokémon te vechten tegen de desbetreffende Gym-leader. Als je wint, dan kun je één van jouw Pokémon daar achter laten waar andere spelers zich dan weer op stuk mogen bijten. Door deze elementen voelt het toch een klein beetje dat je op avontuur gaat. Het is alleen wel zo dat we ons wat vreemd voelden wanneer we in een speeltuin op onze smartphone zaten te friemelen.

Er is nog genoeg werk aan de winkel

Perfect is het echter nog niet, er zijn nog wat technische mankementen. Naast het feit dat je maken hebt met de hoge herhalingsfactor wat betreft de Pokémon die je tegenkomt (we hebben serieus al twintig keer een Rattata gevangen), begeven de servers het nogal eens en krijg je tijdens gymgevechten het probleem dat de laatste beslissende aanval niet goed gedetecteerd wordt, waardoor je uiteindelijk verliest. Dat zijn dingen die absoluut gefixt moeten worden wanneer de app officieel in Nederland uitkomt.

Pokémon Go sloopt je batterij

Tot slot nog een kleine waarschuwing in de vorm van de batterij van je smartphone. Die wordt nogal hard leeg getrokken door de game. Een draagbare charger voor je telefoon is dan ook geen overbodige luxe, want na een uur Pokémon jagen is batterij zo goed als verloren.

Eerste indruk is behoorlijk goed

Als een game er voor zorgt dat we daadwerkelijk naar buiten gaan en rondlopen om op die manier Pokémon te vangen, dan kan je voorzichtig spreken van een succes. De grote vraag is nu natuurlijk hoe lang dit leuk blijft. Gaan we uiteindelijk echt boeiende Pokémon vinden of blijven we rondlopen met simpele beestjes als een Rattata en een Caterpie? Nieuwsgierig naar Pokémon Go? Lees voor meer info ook dit artikel met de eerste ervaringen op Pixelcake. En leer hier hoe je een game die nog niet in Nederland beschikbaar is toch kunt downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gaming WANT: Waarom je zo snel mogelijk met Pokémon Go moet beginnen
Sluiten