Hekel aan de tuin sproeien? Gardena Smart Water Control is dé oplossing

Gadgets Maarten Verkoren 8 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Mijn tuin is altijd te nat of te droog. Mijn leven is te druk om op vaste tijden handmatig te sproeien. Als ik op vakantie ga, is er altijd weer gedoe om mensen te regelen die mijn tuin sproeien en planten water geven. Herkenbaar? In 2021 moeten daar toch oplossingen voor bestaan? Ik ging op zoek naar een slim systeem en probeerde de Gardena Smart Water Control uit. Dit zijn mijn bevindingen.

In eerste instantie was ik vooral op zoek naar een tijdschakelaar die ik kon koppelen aan mijn sproeier zodat die op vaste tijden zou gaan sproeien. Een gewone tijdschakelaar zoals je die ook gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting, is geen optie, omdat die alleen elektriciteitstoevoer regelt en het gaat hier juist om water.

Gardena Smart Water Control is de oplossing

Al zoekende kwam ik uit op een soort tussenstuk tussen kraan en tuinslang dat op batterijen werkend de waterstroom kan onderbreken of open zetten. Gardena is het bekendste tuingadgetmerk en al gauw stuitte ik op hun smart water control set. Wat is het en hoe werkt het?

Slimme tuin die automatisch haar eigen bewatering regelt
De gateway, de sensor en de besproeiingscomputer vormen een slim team (Afbeelding: Gardena)

Je krijgt een besproeiingscomputer die je aan de kraan schroeft met de bekende Gardena-tussenstukken (schroefringen). Dit apparaat ziet er mooi ontworpen en goed afgewerkt uit, en is volledig te bedienen via een app. Eenmaal geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar. Wel moet je af en toe (ik vermoed jaarlijks) de AA-batterijtjes vervangen en in de winter, als het gaat vriezen, lijkt het raadzaam om hem los te koppelen van de kraan. Gardena zegt dat het systeem je daar op tijd een waarschuwing voor stuurt, zodat je dat niet vergeet.

Slimme gadget maakt je tuin zelfdenkend

En daarmee komen op direct op het tweede aspect van Gardena Smart Water Control. Een tijdschakelaar is handig, maar niet per definitie smart. Gardena gaat een stap verder met haar smart systeem, want naast de besproeiingscomputer krijg je ook een gateway. Die sluit je aan op je WiFi en vervolgens regelt die je watermanagement. Het instellen bleek zo eenvoudig dat ik mijn kinderen dat heb laten doen, als ultieme test van gebruiksvriendelijkheid.

Slimme tuin die automatisch haar eigen bewatering regelt
De besproeiingscomputer koppel je tussen de kraan en de slang (Afbeelding: Gardena)

Als je alles aangemeld hebt op je WiFi en de firmware hebt geüpdatet, is je systeem daadwerkelijk smart. Je kunt nu op vaste tijden je tuin automatisch laten bewateren en ook op afstand, bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres je sproeier aan en uit zetten. But why stop there?

Gardena Smart Water Control kan nog slimmer

Ik ging een stap verder en koppelde ook nog een bodemvochtigheidssensor van Gardena (separaat verkrijgbaar) aan de gateway en zo maakte ik mijn systeem pas echt slim. De sensor zit in de grond in mijn tuin en meet de vochtigheid van de bodem. Hierdoor geeft de sensor door aan de besproeiingscomputer of het nodig is om te sproeien. Als de tuin al nat is, bijvoorbeeld doordat het geregend heeft, slaat hij de besproeiing over, hetgeen water bespaart. De sensor is zeer makkelijk in gebruik en werkt super, ik ben er echt heel enthousiast over.

Slimme tuin die automatisch haar eigen bewatering regelt
De bodemsensor die wij testten (Afbeelding: Gardena)

Gardena heeft overigens inmiddels aangekondigd dat er een nieuwe bodemvochtigheidsensor in aantocht is. Deze sensor heeft een strakke vormgeving en is platter. Je kunt hem dus ook in het gazon steken en als je ook een robotmaaier bezit, rijdt die er probleemloos overheen.

Bespaart water en tijd

Ook houdt het Gardena Smart Water Control systeem rekening met de weersomstandigheden, dus niet alleen hoeveel neerslag er valt, maar ook wat de buitentemperatuur is en hoeveel zon er was, is en komt. Dat is erg cool en het werkte tot nu toe fantastisch. De zomer was niet zo warm en droog in de periode dat ik het systeem getest heb, maar wie weet komen er nog een paar hete weken.

Slimme tuin die automatisch haar eigen bewatering regelt
De nieuwste uitvoering van de bodemsensor komt er al weer aan (Afbeelding: Gardena)

In elk geval is het erg leuk om in je app te zien hoe vochtig de bodem van je tuin is en om daar met een druk op de knop iets aan te doen. Maar eigenlijk hoeft dat laatste niet, want het slimme systeem regelt dat zelf natuurlijk al. Ik leerde trouwens ook iets van de app: sproeien kan voor mijn tuin het best ’s ochtends heel vroeg plaats vinden. In de middag verdampt er veel en kunnen druppels via een soort lenswerking zelfs blaadjes verbranden. En in de avond, wanneer ik altijd placht te sproeien, kan het achterblijvende vocht, zeker in koudere nachten ertoe leiden dat je schimmelvorming krijgt. Kijk, weer wat geleerd.

Gardena Smart Water Control Conclusie

Ubertoffe gadgets voor je tuin die niet alleen een coole gimmick zijn, maar vooral ook juist heel praktisch, eenvoudig te installeren en goed werkend. Bespaart je een hoop tijd en water en maakt je tuin slimmer en groener en gezonder.

Je vindt de smart water control-producten op gardena.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen