Garmin Fenix 5X Plus review: ideale outdoor-smartwatch

Work hard, play hard. Daar houden we bij WANT wel van. Vooral als dat spelen dan ook nog lekker in de buitenlucht mag. De Garmin Fenix 5X Plus is op papier de ideale gadget om je te helpen dat motto werkelijkheid te maken. Maar is dat ook zo? In deze Garmin Fenix 5X Plus review zoeken we het uit.

Ideaal voor buiten

De Fenix 5X Plus mag dan een smartwatch staan, het smart gedeelte staat niet op de eerste plaats. Buiten sporten wel. De Fenix 5X is in de eerste plaats een sporthorloge voor outdoorliefhebbers. Daarom namen we ‘m deze zomer mee naar het North Face Mountain Festival in de alpen om hem uitgebreid te proberen.

Weet of je lichaam al goed aangepast is aan de hoogte

Garmin heeft een hele rits speciale outdoor-features heeft toegevoegd aan het horloge. Hij kan bijvoorbeeld het hemoglobineniveau in je bloed meten, zodat je weet of je lichaam al goed aangepast is aan de hoogte. Natuurlijk zit er ook een hoogtemeter in waarmee je tijdens je hike kunt checken hoe hoog je zit. Dankzij de ingebouwde GPS en kaarten kun je niet alleen al je activiteiten bijhouden op de kaart, maar ook basaal navigeren op je horloge. Wel zo handig als je je telefoon thuis hebt gelaten.

Tientallen activiteiten

De Fenix 5X Plus heeft speciale modi voor tientallen activiteiten. Of je nou gaat hardlopen, zwemmen, roeien of hiken; het horloge heeft een geoptimaliseerde weergave voor je. Die is trouwens niet ideaal: in de hike-modus kun je bijvoorbeeld niet zien op welke hoogte je zit. Maar dat zijn kleine puntjes.

Het horloge heeft 4GB opslagruimte om muziek op op te slaan. Verbind ‘m met een paar sportieve bluetooth-oortjes en je kunt tijdens het hardlopen of trailrunnen muziek luisteren zonder je smartphone mee te nemen. Wel jammer: Spotify-ondersteuning ontbreekt.

Doordeweeks actief

Als je na een sportief weekend buiten weer op kantoor komt, komt de Fenix 5X Plus nog steeds van pas. Het sportieve uiterlijk en de grote behuizing passen misschien niet perfect binnen een kantooromgeving, maar ook dat moet tegenwoordig kunnen. Als je daar doorheen kunt kijken heb je een handige tool die je notificaties doorgeeft en waarop je je agenda kunt bekijken. De smartwatchfunctionaliteit is misschien een beetje basic, maar alle essentials zijn aanwezig. Groot voordeel is dat de batterij zo een week meegaat.

Bovendien helpt de Fenix 5X Plus je ook doordeweeks om actief te blijven. Hij geeft meldingen als je te lang stilzit en is daarbij niet snel tevreden. Even naar de koffieautomaat lopen is dus niet voldoende om je beweging te halen. Je moet een beetje je best doen, en dat is natuurlijk ook het beste voor je gezondheid.

Conclusie: het beste van twee werelden

Uiteindelijk kun je zeggen dat de Fenix 5X Plus het beste van twee werelden biedt. Als sporthorloge is hij erg uitgebreid en goed. Maar ook als smartwatch staat hij goed zijn mannetje. Het is niet de meest uitgebreide smartwatch en de app-store van Garmin is vrij beperkt, maar je kunt er wel makkelijk een week mee doen en alle basics zijn aanwezig.

Er is helaas wel een nadeel, en dat is de prijs. Als je deze Fenix 5X koopt voor €850 heb je een mooi hebbedingetje, maar het is wel een hele smak geld. Als je al die outdoorfuncties niet nodig hebt, kun je misschien beter voor een wat goedkoper model gaan. Twijfel je nog? In de bovenstaande videoreview vertellen we je veel meer over de Fenix 5X Plus.

Reageer op artikel:
Garmin Fenix 5X Plus review: ideale outdoor-smartwatch
Sluiten