Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 4 aug 2019

Ook in de ruimte willen wetenschappers afval gaan recyclen

Niet alleen op Aarde hebben we problemen met een overschot aan afval, maar ook in de ruimte hebben we er een behoorlijk zooitje van gemaakt. Daar is het inmiddels een festijn geworden van onder andere oude satellieten die een steeds groter probleem beginnen te worden. De Gateway Earth Development Group (GEDG) heet echter een plan om het afval aan te pakken en hiermee mogelijke gevaarlijke situaties te voorkomen. De oplossing? Recyclen in de ruimte.

Gevaarlijk afval

Naarmate er meer afval in de ruimte rondzweeft, hoe groter de kans dat werkende satellieten en raketten hiermee botsen met alle gevolgen van dien. Als er bijvoorbeeld een satelliet zou uitvallen zou dat invloed kunnen hebben op je tv-ontvangst en op het weerbericht. Een gevaarlijker gevolg is dat vliegtuigen niet meer goed zouden kunnen navigeren en bijvoorbeeld niet op de hoogte zouden zijn van naderende tornado’s.

Satellieten kerkhof

De GEDG bestaat uit academici van verschillende universiteiten over de hele wereld en het plan is om mogelijke rampen in de ruimte om te toveren tot een bron van herbruikbare onderdelen en materialen. Het gaat met name over satellieten die in de zogenaamde Geostationary Earth Orbit (GEO) actief zijn geweest. Deze baan om de aarde bevindt zich op zo’n 36.000 km hoogte en is waar we stationaire satellieten laten hangen voor allerlei doeleinden.

Wanneer een satelliet het einde van zijn leven heeft bereikt, is het de bedoeling dat hij naar de zogenaamde hogere “graveyard” baan gaat, die zich 300 tot 400 km boven een internationaal overeengekomen beschermingszone in de ruimte bevindt. Helaas bereikt maar zo’n 80 procent van de oude satellieten het ruimtelijke kerkhof en de rest blijft als afval zweven waar ze niet horen te zijn. Door botsingen tussen de oude satellieten zou ook afval terug kunnen vallen naar de GEO baan, wat ook voor de bovengenoemde nare gevolgen zou kunnen zorgen.

satellieten

Ruimte-afval recyclen

Het plan van GEDG is om die oude satellieten te recyclen in een faciliteit in de ruimte. Zo zouden sommige satellieten mogelijk nog gerepareerd kunnen worden, terwijl de rest voor onderdelen en materialen gebruikt zou kunnen worden. Mogelijk zou de faciliteit ook werkende satellieten om de zoveel tijd even weer een opknapbeurt kunnen geven.

Problematische wetgeving

Helaas zijn de technologische aspecten van het verhaal niet de grootste moeilijkheden. Dat is namelijk de wetgeving, die het op het moment onmogelijk maakt om zo’n plan uit te voeren. Zelfs als een slecht functionerende satelliet richting een goed werkende satelliet schiet, mag je zonder toestemming van de eigenaar niet aan de satelliet zitten om een ramp te voorkomen. De VN zet zich op het moment echter in voor een verandering van de wetgeving.

Wie weet dat ze dan binnenkort kunnen beginnen met de bouw van hun ruimte faciliteit. Er zijn plannen om het gebouw in de toekomst ook als een soort ruimte-hotel in te zetten en als een tankstation voor ruimteschepen. In de tussentijd is ook Elon Musk nog steeds druk bezig met zijn plannen voor de ruimte. Binnenkort zou je zelfs al kaartjes naar Mars kunnen reserveren.

The Next Web

Reageer op artikel:
Ook in de ruimte willen wetenschappers afval gaan recyclen
Sluiten