Hoe succesvolle mensen hun (werk)dag starten. Hint: géén e-mail checken.

Wat doe jij als eerste als je ’s ochtends aankomt op kantoor? De krant lezen, een kopje koffie drinken of snel door de inbox van je mail scrollen? Grote kans dat je het laatste kiest. Instinctief is het eerste wat de meesten van ons doen onze mail checken. En dat is een grote fout, zegt time-management expert Julie Morgenstern. Wat je beter kunt doen? Succesvolle mensen delen hoe zij de dag productief beginnen.

E-mail werkt reactief, waardoor externe krachten de controle krijgen over je agenda

Wat je ’s ochtends doet zodra je op kantoor komt zet de toon voor de rest van de dag. Heb je een drukke dag voor de boeg, dan moet je volgens Julie vooral niet starten met het lezen van je mail. Ze wijdde er zelfs een heel boek aan: Never check e-mail in the morning. Het is de makkelijkste manier om je productiviteit te doden, stelt ze. E-mail werkt reactief, niet proactief. Hierdoor krijgen externe krachten de controle over je tijd en agenda. Daar gaat je planning voor die dag.

Wat moeten we dan wel doen?

Oké, e-mail checken is dus geen goed idee, got it. De vraag is, wat moeten we dan wel doen om productief te zijn? In principe is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Iedereen zit anders in elkaar en heeft zo zijn eigen ritueeltjes. Deze succesvolle mensen delen wat zij doen om de dag productief te beginnen.

Tim Ferris (auteur van The 4-Hour Workweek)

“Het eerste wat ik doe als ik aankom op mijn werk is in mijn notitieboekje schrijven. Ik gebruik het om mijn doelen en prioriteiten duidelijk te stellen voor die dag en als een eenvoudige oefening om dankbaarheid uit te drukken. Hierdoor heb ik minder stress gedurende de dag.”

Gretchen Rubin (auteur van The Happiness Project)

“Het eerste wat ik ’s ochtends doe is een wandeling maken. Het uur daarna spendeer ik aan het controleren van al mijn social media. Ik weet dat deskundigen adviseren om niet meteen je mail of social media te controleren, maar ik kan me niet concentreren op uitdagend werk voordat ik alle vormen van communicatie heb gecheckt.”

Joy Bayer (voedingsdeskundige)

“Het allereerste wat ik ’s ochtends doe (zelfs voordat ik mijn computer aanzet) is genieten van een kopje koffie. Dit doe ik terwijl ik door mijn to-do-lijst ga, welke ik iedere avond maak voordat ik naar bed ga. Het helpt me om georganiseerd te blijven. Daarna ben ik klaar om aan de dag te beginnen.”

Pilar Gerasimo (auteur van Being healthy is a revolutionary act)

“Het eerste wat ik ’s ochtends doe is een praatje maken met mijn teamleden. Dit is belangrijk voor me omdat het me helpt de dag vrolijk, met een positieve vibe te beginnen. Daarbij is het een goede zaak voor de algehele productiviteit, gezien creatieve teams vooruitkomen op goede persoonlijke relaties. Als iets niet helemaal goed zit, dan geeft dit moment me de kans om daarachter te komen, nog voordat het fout gaat. Maar meestal doe ik het gewoon omdat ik ervan geniet.”

Marion Nestle (auteur van het boek Soda Politics)

“Ik schenk ’s ochtends een kop koffie in en begin te schrijven. Dit doe ik voor 2 à 3 uur en dan ga ik naar kantoor voor afspraken. Elke dag schrijven, al is het maar voor één uur, werkt voor mij. Ik kan gewoon oppakken waar ik gebleven was. Mijn tip: begin met de taak die de meeste mentale focus vraagt.”

Dave Asprey (auteur van Bulletproof: The Cookbook)

“Het eerste wat ik ’s ochtends doe is mijn agenda checken. Een agenda is veel effectiever dan een to-do-lijst. Het vermindert drastisch het aantal beslissingen die ik iedere dag moet nemen, omdat ik niet hoef te beslissen wat te doen. Ik doe het gewoon. Dit is de enige manier die ik heb gevonden die ervoor zorgt dat ik genoeg tijd heb voor mezelf, voor familie, voor vrienden en voor mijn bedrijf.”

Anna Wintour (hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue)

“Ik sta iedere dag om 5.45 uur op om een uur lang tennis te spelen bij de New York’s Midtown tennisclub. Daarna kleed ik me thuis om en ga ik naar kantoor, voor een dag vol meetings.”

Jeff Bezos (oprichter van Amazon)

“Ik ben geen ochtendmens. Ik probeer meetings in de ochtend te vermijden, zodat ik ’s ochtends rustig van een gezond ontbijtje kan genieten met mijn vrouw en kinderen.”

Raar, maar waar. Elon Musk ontbreekt in deze lijst. Dat terwijl de beste innovator écht wel wat mooie quotes met ons heeft gedeeld. Door deze zes quotes van Elon Musk zijn wij in ieder geval een beetje in de war.

Dit artikel verscheen als eerste op Bedrock.nl.

Reageer op artikel:
Hoe succesvolle mensen hun (werk)dag starten. Hint: géén e-mail checken.
Sluiten