Gelukkig, er is geen gevoelige data bemachtigd na hack op Apple

Gisteren meldden we nog dat de Australische middelbare scholier mogelijk 90 gigabyte aan gevoelige data heeft bemachtigd, maar Apple haalt de angel uit dit nieuwtje. Het was even schrikken, maar als klant heb je niets te vrezen. De gedownloade data was in de handen van de hacker niets waard.

De zaak kwam aanvankelijk aan het licht toen de zestienjarige berecht werd. Apple kon het toen niet langer stilhouden en bevestigde de hack op de server.

90GB aan onbruikbare data

Velen moeten even slikken als ze horen dat een onbevoegde 90GB aan data wist buit te maken, maar al die data was onbruikbaar voor de zestienjarige scholier. Zo zat er al geen klantinfo bij en Apple en iCloud maken gebruik van een versleuteling. Hierdoor is een pakketje dat je op onterechte wijze bemachtigt van Apple’s servers niet zichtbaar. Deze dubbele beveiligingslaag heeft Apple dan ook gered van een groot schandaal, want alle rauwe brokken data waren compleet waardeloos voor deze ‘hacker’.

Australische media berichtten donderdag wel over ‘authorized keys’. De iPhone-ontwikkelaar houdt de details nog geheim, maar ontkennen dat deze keys niet in handen zijn gevallen van de tiener. Het lijkt erop dat de sleutels niet overeenkwamen met de versleutelde pakketjes die de hacker eerder buitmaakte. Wel is het mogelijk dat de sleutels toegang zouden verlenen naar andere systemen van Apple en het iCloud-netwerk.

Hack apple

Verder blijft het gissen

Dat was het dan, meer weten we niet want Apple gaat niets meer prijsgeven. Het hacken van iCloud-gegevens is momenteel natuurlijk ook een controversieel onderwerp. Wel wil het bedrijf uit Cupertino nogmaals benadrukken dat hun klanten niets hebben te vrezen. Hun data is en blijft veilig.

Volgende maand valt het slotpleidooi in de zaak van de hack. De jonge scholier heeft reeds bekend en zijn motief achter de daad was: “Ik ben al jaren fan van Apple en ik wil gewoon bij ze werken.” Die kans heeft ‘ie zeer waarschijnlijk verspeeld, maar goed: er zijn veel gekkere dingen gebeurd in Silicon Valley.

Reageer op artikel:
Gelukkig, er is geen gevoelige data bemachtigd na hack op Apple
Sluiten