Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 15 mrt 2016

Geen grap: kaas is net zo verslavend als heroïne

Ken je van die mensen die niet van kaas af kunnen blijven en in één zitting één plat stuk kaas naar binnen werken? Misschien ben je er zelf ook één en durf je dat niet toe te geven. Dont worry, want wij houden net zoveel van kaas als jij. Nu blijkt zelfs dat kaas verslavend is. Je leest het goed, het is een verslaving. We kunnen er dus niets aan doen!

Kaas is net zo verslavend als heroïne

Als je dacht dat je alleen aan drank en drugs verslaafd kan zijn dan heb je het mis. Volgens dit onderzoek kan kaas net zo verslavend zijn als de bekende harddrugs heroïne en cocaïne. Sommige deelnemers aan het onderzoek geven zelfs aan door deze mondkost high te worden. Dit is vrij ernstig, als je je bedenkt dat het gele goud gewoon een broodbeleg kan zijn.

Hoge natriumgehalte en het eiwit caseïne

De onderzoekers vonden dat verslavende etenswaren voornamelijk hoge waarden van vetten en natriumgehalten hebben. Denk aan snacks met veel zout zoals nootjes en kaasstengels. Dit verklaart ook waarom we zo gek op pizza zijn. Kaas bevat namelijk een hoog natriumgehalte en het eiwit caseïne. Zodra je lichaam dit stofje binnenkrijgt wordt dopamine losgelaten. Vervolgens begin je je goed te voelen en word je als het ware high van het gele goud. De reden hiervoor is dat deze stoffen indirect op dezelfde receptoren werken die worden geactiveerd wanneer een drugsverslaafde een dosis heroïne inneemt.

Wat doen we nu?

Moeten we gelijk stoppen met het eten van kaas nu we weten wat het met je kan doen? Wij dachten van niet. Net als bij de meeste etenswaren is te veel nooit goed. Bewerkt voedsel zoals koekjes, ijs en kaas kunnen veel onbedoelde eetgewoontes triggeren. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam en daarom is het verstandig hier wel bewust mee om te gaan. Je kunt ook voor andere varianten gaan om de inname van zout en deze eiwitten te verminderen. Zolang je een gebalanceerd dieet volgt is er niets aan de hand. Blijf dus lekker met mate genieten van pizzapunten dankzij deze handige pan and say cheese!

Reageer op artikel:
Geen grap: kaas is net zo verslavend als heroïne
Sluiten