Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 11 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bevestigt: géén spionagechips op servers Apple

Het werd als enorme primeur gebracht. In een publicatie van Bloomberg werd geclaimd dat servers van onder andere Apple en Amazon via een Chinese spionage-chip werden bespioneerd. Alle partijen ontkenden publiekelijk dat er iets van waarheid in het verhaal zat. En nu heeft een onafhankelijke onderzoekspartij haar onderzoek afgerond.

Apple ontkent in alle kleuren

De bedrijven lieten niets van het artikel van Bloomberg heel. Zo riep Apple zelfs publiekelijk dat het artikel moest worden teruggetrokken, omdat er niets van waar zou zijn. Ook werd er in duidelijke taal ontkent dat zoiets had plaatsgevonden. Het had zelf haar eigen bedrijf volledig omgekeerd, om hier zeker van te kunnen zijn. En dat was een flinke domper voor Bloomberg. In het artikel werd namelijk beweerd dat Apple zelf een spionage-chip had gevonden en dit bij de FBI had gemeld.

Super Micro vraag onafhankelijk onderzoek aan

Hoewel de berichten van Apple, Amazon en Super Micro (leverancier van de zogenaamd “geïnfiltreerde” moederborden) niets tot de verbeelding overlieten, was er volgens Super Micro maar één manier om het verhaal de wereld uit te helpen. En dus vroeg het een onafhankelijke partij om een onderzoek te starten.

De onderzoekers namen moederborden onder de loep die aan Apple en Amazon geleverd zouden zijn. Zowel de nieuwste als oudere modellen zijn bekeken. Verder werd er gekeken naar de ontwerpen én de software om uit te kunnen sluiten dat manipulatie mogelijk zou zijn.

Heldere conclusie

Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Super Micro heeft deze conclusie vandaag vervolgens met al haar klanten gedeeld. In dit bericht bevestigt de hardware-leverancier dat er niets is gevonden dat wijst op hardware met spionage-chips. Super Micro vermeldt hierbij dat het niet verbaasd is over deze conclusie. Verder kijkt het bedrijf naar welke juridische vervolgstappen het tegen Bloomberg kan nemen.

Wat als enorme primeur werd gebracht, blijkt uiteindelijk niets meer dan een broodje aap-verhaal te zijn. Daarmee lijkt vooral Bloomberg zelf als verliezer uit de bus te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5mac.com

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onderzoek bevestigt: géén spionagechips op servers Apple
Sluiten