Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 27 juli 2017

Elon Musk krijgt toch geen zonnepanelen op Tesla Model 3

Visionair Elon Musk staat vooral bekend om zijn wilde ideeën en nog meer om het feit dat hij ze vaak ook nog weet uit te voeren. Van zijn ruimtevaartbedrijf tot een gigantisch ondergronds tunnelsysteem voor auto’s, niks lijkt ongrijpbaar voor de Musk. Een paar dagen geleden bleek echter dat hij toch niet alles wat hij bedenkt tot uitvoering kan brengen. Eén van zijn wilde plannen was namelijk het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de onlangs gelanceerde Tesla Model 3. Dit klusje bleek echter zelfs voor de Tesla topman te gecompliceerd. 

Bedoel je geen gepatenteerde glas technologie?

Eind vorig jaar opperde Musk voor het eerst zijn plan om de Model 3 uit te rusten met zonnepanelen. In eerst instantie leken zijn Twitter volgers te denken dat hij het over een speciale glas technologie had en waarschuwden Elon dat mensen nu dachten dat hij van plan was zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar Musk was dat dus inderdaad van plan en tweette terug dat Tesla de zonnepaneel daken waarschijnlijk als een optie zou aanbieden.

Elon Musk tweet zonnepanelen op Tesla Model 3

Transformer achtig panelendak op Tesla Model 3 lukt gewoonweg niet

Nu is het maanden later en heeft Musk een paar dagen geleden toch toe moeten geven dat het niet gaat lukken. Tijdens een speech bij de National Governors Association liet hij weten dat Tesla ingenieurs actief met het idee bezig zijn geweest, maar tot de conclusie kwamen dat het simpelweg niet zou werken. Musk geeft aan zijn team te hebben gepusht. Hij heeft nagedacht over een soort Transformer achtig systeem, waarbij het panelendak net als bij een convertible naar boven komt en de panelen over het dak legt. In de zon zou dan voor 32 tot 48 km aan energie worden opgewekt.

Tesla Model 3

Zonnepanelen zouden niet baanbrekend veel energie opleveren

Hoewel het idee gaaf klinkt, is 48 km aan energie ook niet zo baanbrekend veel. Zo erg is het dus ook weer niet dat er geen zonnepanelen op de Model 3 komen. Het zou pas echt verschil uitmaken als je minstens de helft van de benodigde energie uit je dak zou kunnen halen. Helemaal geweldig zou natuurlijk zijn als je nooit meer een oplaadpunt zou hoeven gebruiken. Wat het design betreft is het ook nog de vraag of zo’n panelen dak niet af zou doen aan de geliktheid van de auto.

Reageer op artikel:
Elon Musk krijgt toch geen zonnepanelen op Tesla Model 3
Sluiten