Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Gehandicapten woest op Warner Bros. vanwege remake The Witches

The Witches moet nog uitkomen in Nederland, maar in het buitenland zorgt de film voor ophef. Vooral bij mensen met een beperking.

The Witches is een van de films van Warner Bros. die nog wel in de bioscoop gaat verschijnen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, wat in Nederland vooral bekend is als de heksen.

Ophef rondom The Witches

Vooraf denk je dat een film die op een verhaal van Roald Dahl gebaseerd is niet voor veel ophef kan zorgen, maar niets is minder waar. Verschillende belangenorganisaties voor gehandicapten hebben al protest tegen The Witches geuit. Daartoe behoren onder andere Paralympische sporters en de organisatie van het sportevenement. Zij hebben de personages in de film veroordeeld. Zo zijn de fysieke beperkingen die de hoofdrolspelers aan de handen hebben beledigend voor mensen mensen met problemen met hun ledematen.

In de film heeft Anne Hathaway’s karakter een afwijking die lijken op ectrodactylie, wat ook wel bekend staat als een ‘gespleten hand’. Hierbij ontbreken vingers of vingerkootjes.

Een van de eerste mensen die zich uitsprak tegen de film was de Britse Paralympiër Amy Marren. “Is het teveel gevraagd om even na te denken hoe mensen met ledemaatverschillen er over denken en zich voelen?” Bij haar tweet voegt ze een afbeelding van een heks.

Ze wordt gesteund door Shanon Crossland, een advocate die zich richt op de rechten van gehandicapten. Zij zegt dat de weergave in de film niet overeenkomt met hoe Roald Dahl het zelf beschreven heeft in zijn boek The Witches. “Een handicap moet niet geassocieerd worden met iets duivels, raars, angst of monsters.”

Warner Bros. reageert

Warner Bros. laat tegen Deadline weten dat het diepbedroefd is dat karakters in hun film mensen met een beperking teleurstelt. Het heeft spijt als mensen er aanstoot aan nemen omdat het niet zo is bedoeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gehandicapten woest op Warner Bros. vanwege remake The Witches
Sluiten