Tech 22 mrt 2019 Noah Korevaar

Geheime app op jouw iPhone toont het échte bereik van je smartphone

Je kunt altijd in een oogopslag het bereik van je iPhone checken door linksboven naar de streepjes te kijken. Leg echter twee dezelfde toestellen met dezelfde provider naast elkaar, en het zal je opvallen dat ze niet overeen komen.

Sowieso moet je niet teveel waarde hechten aan die indicatie. Want dat is precies wat die balkjes zijn: een zeer grove en meestal inaccurate indicatie. Maar wat is dan wel je werkelijke ontvangst?

Kwaliteit van iPhone bereik

Het blijkt dat het antwoord op die vraag al reeds op jouw toestel te vinden is. Op elke iPhone staat namelijk een verborgen app, die je alleen kunt openen middels de Telefoon-app. Ja, dat las je goed: de app waarmee je belt.

Zo gaat dat in zijn werk:

  1. Zet Wi-Fi uit op je toestel
  2. Open de Telefoon-app en toets de code *3001#12345#*
  3. Klik op bellen
  4. Ga in de geopende app naar ‘LTE’ en naar ‘Serving Cell Meas’

Waar je naar moet kijken

Top, je zit nu in Field Test Modus. De belangrijkste waarde die je nu kunt zien is ‘rsrp0’. Dat is de signaalsterkte van de dichtstbijzijnde zendmast, waarmee jouw iPhone dus verbinding maakt. De sterkte van het desbetreffende signaal wordt aangegeven in dBm.

iPhone kwaliteit bereik

-140 dBm is het slechtst mogelijke resultaat, -40 dBm het beste. -90 dBm levert al hoge downloadsnelheden op, en bellen is nog steeds prima mogelijk bij -110 dBm. Er is ook nog een waarde ‘rsrp1’ en die geeft aan hoe sterk het signaal van de op een na dichtstbijzijnde zendmast is.

Een derde waarde die ertoe doet is ‘rsrq0’. Die waarde geeft aan wat de kwaliteit van je verbinding is. De verbinding met de dichtstbijzijnde zendmast kan immers prima zijn, maar als er drie andere stoorzenders op dezelfde frequentie zitten, dan houdt het alsnog op. Hetzelfde geld als je bijvoorbeeld in een gesloten ruimte zit. Een ideale verbinding heeft een waarde van -5 tot -10 en bij -30 zul je een flinke achteruitgang in snelheid merken.

😱Check ook: Last-minute plottwist: Apple Video wordt geen Netflix-killer

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Geheime app op jouw iPhone toont het échte bereik van je smartphone
Sluiten