Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 17 jul 2020

Geheime diensten bang dat mondkapjes gezichtsherkenning bemoeilijken

Het Amerikaanse Homeland Security maakt zich zorgen. Door mondkapjes kan gezichtsherkenningstechniek minder werken.

Mondkapjes, in Nederland dragen we ze alleen in het openbaar vervoer, maar in andere landen gaat het verder. Zo moet je in bijvoorbeeld Frankrijk in openbare gebouwen en winkels een mondmasker dragen. Ook in landen als België en Duitsland gaat het er strenger aan toe dan hier. In de Verenigde Staten maken ze zich hier ernstig zorgen over.

Mondkapjes een gevaar?

En nee, dat gaat niet om de gezondheid. In de Verenigde Staten maakt men zich zorgen over de veiligheid door mondkapjes. Uit een bulletin dat al is uitgegeven op 22 mei dat ook verspreid is onder andere federale autoriteiten uit het de zorgen. Daarin is het volgende te lezen: “De potentiele effecten die het gebruik van mondmaskers hebben op beveiligingsoperaties waarbij gezichtsherkenning wordt gebruikt – zoals videocamera’s, beeldherkenningssoftware en -algoritmes – om publieke ruimtes in de gaten te houden tijdens en na de coronacrisis.” Het bulletin, met daarin de info over de mondkapjes, kwam in handen van het Amerikaanse medium The Intercept.

Hiermee suggereert het dus dat criminelen mogelijk mondkapjes gaan gebruiken om hun identiteit te beschermen. Bovendien houdt het er ook rekening mee dat dit niet alleen tijdens de coronacrisis is, maar ook erna. Desondanks zegt het nog geen indicatie te hebben gehad dat dit ook daadwerkelijke gebeurt.

Kritiek op gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is al langer omstreden in de Verenigde Staten, ook zonder mondkapjes. De Democraten willen de techniek dan ook verbieden en doen een wetsvoorstel. Sommige steden beperken het zelfs. Zo verbood de stad Boston vorige maand om de technologie nog te gebruiken. Eerder deden de steden Oakland en San Francisco dat al. Afgelopen januari ging het al mis met de techniek. Toen werd een man in Detroit gearresteerd op basis van gezichtsherkenning. Het bleek echter niet de man te zijn die gezocht werd. Het zorgde ervoor dat het debat weer oplaaide.

The Verge

Reageer op artikel:
Geheime diensten bang dat mondkapjes gezichtsherkenning bemoeilijken
Sluiten