Geheugen trainen met 5 tips en tricks: vergeet nooit meer iets belangrijks

Iets vergeten is menselijk en het overkomt iedereen dan ook dagelijks. Toch is de een net iets vergeetachtiger dan de ander, en vergeet de een net iets vaker belangrijke dingen dan de ander. Vergeten iemand terug te bellen? Een email te versturen? Of een deadline te noteren? Dat is altijd vervelend. In plaats van het verzinnen van allerlei excuses, zijn er ook manieren waarop je geheugen trainen makkelijker kunt maken om zo simpelweg minder te vergeten.

Geheugen trainen 2.0

Het lijkt soms alsof ze in de VS overal een wedstrijd van maken. Zo bestaan er ook landelijke kampioenschappen in wie er het beste geheugen heeft. De Amerikaanse viervoudig Memory Champion Nelson Dellis heeft een aantal goede tips als het aankomt op het geheugen. En van deze baas kunnen we nog wel wat leren. Hij onthield bijvoorbeeld in een kwartier 201 namen.

Dellis is zich gaan verdiepen in het geheugen doordat zijn oma in 2009 overleed aan de ziekte van Alzheimer, en hij zijn eigen hersenen wilde trainen. Volgens Dellis is iedereen met een goed geheugen geboren, maar is het zaak dat je leert om je geheugen goed te gebruiken. Dit zijn Dellis’ vijf favoriete tips en tricks voor het verbeteren van je geheugen en je focus.

geheugen trainen

1. Maak het leuk en spannend

Volgens Dellis is een van de beste manieren om je geheugen een boost te geven, door gebruik te maken van waar je brein van nature al goed in is: het onthouden van opvallende dingen. De meeste mensen kunnen een traumatische of noemenswaardige gebeurtenis goed onthouden. Veel dingen die je mee maakt zijn echter niet zo spectaculair. Wil je ze onthouden? Maak het dan spannender dan het daadwerkelijk is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door meer in beelden te denken over iets dat je moet onthouden, dan in een abstract idee. Moet je nog boodschappen doen voordat je naar huis gaat? Denk dan aan die heerlijke smeltende kaas op de pizza die je er moet kopen. Geef het een kleur, een geur, en maakt het zo echt als mogelijk.

geheugen trainen

2. Creëer een route

De techniek die Dellis het vaakst gebruikt voor het onthouden van dingen, is om een zogenaamd memory palace te gebruiken. Dit betekent dat je beelden in gedachten moet nemen en die aan de hand van een bepaalde route moet onthouden. Die route kan bijvoorbeeld een route door je huis of door je kantoor zijn. Als je bijvoorbeeld je boodschappen wilt onthouden, dan moet je ieder product dat je wilt kopen aan een bepaalde ruimte in je huis linken. Verzin vervolgens een verhaaltje bij waarom dat product bij die ruimte in je huis hoort, of bij een bepaalde deur of plant in je kamer. Als je in de winkel staat hoef je in je hoofd alleen nog maar hetzelfde pad te bewandelen. Het zal je verbazen hoe goed het werkt!

Als je veel moet onthouden dan vergt dat veel aandacht.

3. Link beelden aan elkaar

Een andere methode om dingen die in een bepaalde volgorde moeten gebeuren gemakkelijker te onthouden, is door ze aan elkaar te linken. Kies weer voor ieder ding dat je moet onthouden een bepaald beeld of een gebeurtenis. Deze beelden moet je aan elkaar linken in een verhaaltje. Hoe meer bizar, over the top, hilarisch of vulgair je verhaaltje is, des te beter je hem onthoudt.

geheugen trainen

4. Informatie onthouden vergt aandacht

Als je veel moet onthouden dan vergt dat veel aandacht. Dit klinkt misschien logisch, maar je kunt niet de hele dag de volle 100 procent aandacht hebben omdat je daar simpelweg te veel voor meemaakt. Wanneer Dellis een nieuw persoon ontmoet en daar de naam van moet onthouden bedenkt hij zich van te voren een paar keer wat die naam kan zijn. Hierdoor is zijn aandacht naar de naam van de persoon verplaatst, in plaats van dat je denkt aan hoe je je het beste kunt voorstellen, of hoe je er zelf uit ziet.

geheugen trainen

Oefenen, oefenen, oefenen

Je kunt allerlei tips en tricks gebruiken om je geheugen te trainen, maar de sleutel tot een beter geheugen is veel oefenen. Net als in sport, is je geheugen niet na een training al een pro. Om dit consistent te doen kun je gebruik maken van een aantal websites, zoals MemoRise en Anki. Geheugen trainen is echter een lang, maar bevredigend proces.

Door je brein dagelijks te laten oefenen met het onthouden van dingen, zul je merken dat je langzaam maar zeker meer onthoudt. Je geheugen trainen gaat niet vanzelf en moet je echt zelf doen. Wil je nog meer handvatten om je geheugen mee te trainen? Check dan ook wat diverse wetenschappelijke onderzoeken over het stimuleren van ons brein zeggen.

Reageer op artikel:
Geheugen trainen met 5 tips en tricks: vergeet nooit meer iets belangrijks
Sluiten