Redactie
Redactie 11 mrt 2017

Geloof het of niet, maar de app Litterati maakt opruimen cool

Een schonere wereld begint bij jezelf zeggen ‘ze’ wel eens. Neem dan ook een voorbeeld aan Jeff Kirschner, een man met een opgeruide missie en ontwikkelaar van de app Litterati.

Als kind ging Kirschner elk jaar op zomerkamp. Bij aankomst zei de kampleider steevast: “Oké, elk kind mag nu vijf stukken vuilnis oppakken. Go!” De kinderen verspreidden zich en binnen no time was het kampterrein schoon. Die herinnering inspireerde Kirschner om de app Litterati te maken waarbij het crowdsource-schoonmaakmodel ter inspiratie diende.

litterati

Kirschner begon met het fotograferen van straatafval en die op zijn Instagram te plaatsen. Hij fotografeerde alles wat hij op straat zag liggen, variërend van sigarettenpeuken en kartonnen bekers tot plastic flesjes en mayonaisezakjes. Hij moedigde mensen aan hetzelfde te doen.

Van Instagram naar app

Kirschner bouwde vervolgens een app met een google map functie en begon de plekken waar afval was opgeraapt te plotten. “Elke foto vertelt een verhaal,” vertelt hij. “Wie het heeft opgeraapt, een geo tag vertelt waar het is opgeraapt en een tijdsstempel vertelt wanneer dat is gebeurd.”

De Litterati community groeide snel. Kirschner kreeg ook onbedoeld steeds meer ‘afvaldata’ tot zijn beschikking waarmee hij steden en organisaties kan helpen. Zo werd hij gevraagd door het gemeentebestuur van San Francisco. De stad was aangeklaagd door de tabaksindustrie omdat ze twintig cent extra afvalbelasting had willen heffen op sigaretten. Veel peuken belandden op straat en het kostte de stad veel middelen de boel een beetje netjes te houden.

Om inzicht te krijgen in hoeveel procent van het afval uit sigaretten bestond, had ze al mensen de straat op gestuurd om ouderwets te gaan tellen. De tabaksindustrie vond die werkwijze echter onbetrouwbaar.

Toen Kirschner werd ingezet had San Francisco binnen vier dagen vijfduizend gefotografeerde peuken, inclusief merk en plaatsbepaling. Het gevolg, de taks werd inderdaad geheven en verdubbeld! Het leverde San Francisco vier miljoen aan extra inkomsten op per jaar.

Op Instagram is inmiddels ook nog steeds een relatief grote community actief. 18K volgers, de hashtag is #litterati en er zijn inmiddels al 195.000 afvalfoto’s toegevoegd.

Met de app zijn er al 340.416 stukken zwerfvuil opgeraapt, gefotografeerd en weggegooid. En de beste opruimers na de Amerikanen zijn…tadaa, ja echt: de Nederlanders! Ze staan op de Litterati website op de tweede plaats.

Litterati want

De app is een te gekke manier om je bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Of zoals Kirschner het verwoord; Alleen kun je het verschil maken, maar samen kun je echt impact hebben!

Ga dus naar de appstore en download de app (Android is in de maak). De app werkt simpel: fotografeer een stuk afval, tag het desgewenst en upload de foto. Natuurlijk niet vergeten het stuk afval daarna ook daadwerkelijk op te ruimen!

Nog een nobel initiatief: lees ook ons interview met de Nederlander Dave Hakkes en zijn antwoord op plastic afval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geloof het of niet, maar de app Litterati maakt opruimen cool
Sluiten