Milton Broen
Milton Broen Tech 1 okt 2017

Geloof het of niet, jouw smartphone weet wanneer je in een depressie zit

Je smartphone weet meer over je dan je zou denken. Als het goed is heb je ‘m namelijk altijd bij je waardoor het eerder een verlengstuk van jou is. Daardoor weet-ie hoeveel je beweegt, belt en internet. Maar het kan ook checken of je depressief bent of niet.

Onderzoek door middel van een smartphone

Dat blijkt uit een onderzoek van Venet Osmani van het Center for Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities in Italië. Door middel van de ingebouwde sensoren kan je smartphone in bijna alle gevallen zien of je in een depressie zit of niet. Tijdens dit onderzoek hadden twaalf personen, die last hebben van een bipolaire stoornis, vier maanden lang een smartphone tot hun beschikking die door de onderzoekers werd bijgehouden.

Elke drie weken moesten de ‘proefkonijnen’ voor onderzoek langskomen. Hieruit bleek dat de onderzoekers aan de bewegings- en locatie-informatie van de smartphone konden zien of de stemming van de persoon was veranderd. Als dit het geval was konden de onderzoekers een opkomende depressie signaleren.

Effectiever dan je zou denken!

Je denkt waarschijnlijk dat het niet de meest accurate manier is om een depressie op te sporen, maar niets is minder waar! 94 procent van de stemmingswisselingen konden worden geïdentificeerd door deze test. Als de onderzoekers hier ook nog de leegte en frequenties van de telefoongesprekken in dit onderzoek meenamen liep het zelfs op tot 97 procent. Als de persoon veel telefoongesprekken voert dan moet dat een manische periode aangeven.

Neemt dit af en zijn de telefoongesprekken alleen nog maar kort en bondig, dan zou het een depressie moeten weergeven. Dit onderzoekt wijst weer uit dat je smartphone handiger kan zijn dan je zou denken. Als de psycholoog bijvoorbeeld niet precies weet waar de depressie vandaan komt, en de patiënt ook niet, dan kan een smartphone je helpen om dit duidelijker te maken.

Het enige probleem is dat het onderzoek alleen nog maar bij bipolaire patiënten is uitgevoerd. Of een depressie bij niet-bipolaire mensen ook zo gemakkelijk is te op te sporen blijft dus nog maar de vraag.

Wat gaat er allemaal rond in het hoofd van mensen met een depressie

Een depressie is voor mensen lastig te begrijpen. Het is een neerwaartse spiraal van negativiteit waar je lastig uit komt. Als je precies wilt weten hoe het werkt, check je deze video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Geloof het of niet, jouw smartphone weet wanneer je in een depressie zit
Sluiten