Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Home 8 mei 2017

Nederlands grootste windmolenpark is geopend: alles wat je moet weten over Gemini

Gemini, het grootste windmolenpark van Nederland, wordt vandaag geopend. Dit is alles wat je moet weten over het 2,8 miljard euro kostende project in de Noordzee.

Het Latijnse woord Gemini

Eerst even over de naam. Gemini is een Latijns woord en betekent tweeling. Het windmolenpark wordt op twee dicht bij elkaar liggende locaties gebouwd, vandaar de naam. De officiële namen van de locaties zijn Buitengaats en Zee-energie.

gemini windmolenpark

Locatie

Gemini is gebouwd in het Nederlandse deel van de Noordzee op 85 kilometer uit de kust ten noorden van Nederland. Het eerste gedeelte met 75 turbines is gesitueerd ten noorden van Ameland. Het tweede gedeelte met ook 75 turbines ligt 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Er is voor deze locaties gekozen omdat hier in de Noordzee de hoogste en meest constante windsnelheden worden bereikt. De gemiddelde windsnelheid is 36 kilometer per uur.

Hoeveelheid energie

Gemini heeft een productiecapaciteit van 600 megawatt per jaar en kan 2,6 terawattuur aan duurzame elektriciteit produceren.

Dit is genoeg voor 1,5 miljoen mensen. Gemini kan 785.000 huishoudens per jaar van duurzame elektriciteit voorzien. In totaal zijn er volgens de meest recente cijfers 7.720.787 huishoudens in Nederland.

Duurzaam energiedoel Nederland

Gemini zal volgens berekeningen de CO₂-uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar verminderen. Hiermee levert het windmolenpark een belangrijke rol in het bereiken van het Nederlandse energieakkoord.

Daarin staat dat in 2023 het percentage duurzame energie 16 procent moet bedragen van het totale energieverbruik.

windmolen

Vergelijking met andere Nederlandse windmolenparken in zee

– Windpark Egmond aan Zee (ook wel NoordzeeWind) was het eerste grote windpark in de Noordzee voor de Nederlandse kust. Het park bestaat uit 36 windmolens die samen een productiecapaciteit hebben van 108 megawatt.

– Op 23 kilometer uit de kust van IJmuiden ligt Amaliawindpark (ook wel Offshore Windpark Q7). Met zestig windmolens is dit park goed voor een productiecapaciteit van 120 megawatt.

– Windpark Luchterduinen ligt 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee. De 43 windturbines hebben een totale capaciteit van 129 megawatt.

– De komende jaren komen er vijf nieuwe windmolenparken bij. Een daarvan wordt op 22 kilometer uit de Zeeuwse kust gebouwd en krijgt een productiecapaciteit van 700 megawatt.

Gemini in cijfers

Alle feiten en cijfers over windmolenpark Gemini vind je hier.

Een stapje verder dan Gemini gaat dit kunstmatige eiland in de Noordzee dat een groot deel van Europa van stroom moet voorzien. Het megalomane project moet goed zijn voor een productiecapaciteit van 70.000 tot 100.000 megawatt.

Reageer op artikel:
Nederlands grootste windmolenpark is geopend: alles wat je moet weten over Gemini
Sluiten