Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 2 jun 2018

Deze 5 toepassingen van genetische modificatie kunnen de wereld veranderen

Genetica; iets dan voor sommigen van ons als hetzelfde klinkt als abracadabra. Veel toepassingen van genetische modificatie zijn ook werkelijk waar bizar. Ons bacteriële afweersysteem houdt zich in veel gevallen goed staande, maar er zijn ook opmerkelijke ontdekkingen en ontwikkelingen op het gebied van het zogenaamde CRISPR-Cas9. Het modificeren van genen kan voordelen hebben voor de natuur en voor de mensheid. Deze vijf CRISPR-Cas9 projecten kunnen het leven zoals we dat kennen veranderen.

1. Een onbeperkt aantal donororganen dankzij genetische modificatie

Donororganen zijn hard nodig. Ondanks dat iedereen organen heeft, en ze niet meer nodig heeft als ze dood zijn, is niet iedereen orgaandonor. Hierdoor is er wereldwijd een tekort aan donororganen. Door middel van CRISPR genen manipulatie kunnen er echter misschien bruikbare organen worden gemaakt van de genen van varkens.

genetische modificatie

2. De koraalriffen redden

Je hebt misschien wel eens video´s langs zien komen op het internet van witgrijze koraalriffen die aan het sterven zijn. De grootste onderwaterschatten worden bedreigd door de opwarming van de aarde en door de mens. Andersom is het afsterven van de koraalriffen ook een enorme ecologische en economische bedreiging die invloed heeft op miljoenen mensen en dieren. Daarom kijken verschillende onderzoeken die gebruik maken van CRISPR hoe en waarom de opwarming van de aarde invloed heeft op het koraal. Uiteindelijk moeten deze onderzoeken leiden tot een manier om het afsterven terug te draaien. Zo ver zijn de onderzoeken nog lang niet, maar, er is hoop!

3. Muggen die malaria-resistent zijn

Malaria wordt in veel gevallen verspreid door muggen. Deze ziekte is de doodsoorzaak van honderdduizenden mensen per jaar. Om de strijd tegen deze ziekte aan te gaan werken onderzoekers van Johns Hopkins University aan een manier om muggen resistent te maken tegen de malariaparasiet. Hiervoor gebruiken ze genetische modificatie: een gen wordt uit de mug verwijderd, waardoor malaria niet kan overleven.

4. Koeien die resistent zijn tegen hitte

In Nederland hebben we misschien maar een aantal dagen per jaar dat het warmer is dan 30 graden, maar in sommige landen ligt dit aantal vele malen hoger. Hierom onderzoeken wetenschappers van de University of Florida Insitute of Food and Agricultural Sciences of het mogelijk is om door middel van genetische modificatie koeien beter bestand te maken tegen hitte. Deze genetische modificatie roept veel ethische vragen op waar wij onze vingers niet aan willen branden, maar bijzonder is het wel!

genetische modificatie

5. Het verbouwen van de groenste gewassen

Het aantal mensen op de wereld groeit in een rap tempo. Dat brengt grote vraagstukken met zich mee, zoals; hoe kunnen alle monden gevoed worden? Een onderzoek dat wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation (ja, dé Bill Gates), heeft laten zien dat het mogelijk is om door middel van CRISPR gewassen kunnen worden verbouwd met 25 procent minder water. Een mooie toepassing van genetische modificatie.

Benieuwd naar meer toffe innovaties? Wat dacht je van deze toverinnovaties uit Harry Potter die zijn ingehaald door de wetenschap?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 5 toepassingen van genetische modificatie kunnen de wereld veranderen
Sluiten