Robert Kroes
Robert Kroes Tech 22 apr 2019

Deze vergeten markt kan de Bitcoin ver omhoog stuwen

Om ervoor te zorgen dat de vraag naar Bitcoin toeneemt is het belangrijk dat deze cryptomunt in allerlei markten doordringt. Daarom is het zonde als er een markt vergeten wordt. Amerikaans onderzoek toont aan dat dit nu wel dreigt te gebeuren. Interessant is dat deze markt ook in Europa en in Nederland een groeimarkt is. Daarom staan we vandaag stil bij de vraag hoe gepensioneerden de aanzet kunnen geven voor massa-adoptie van de Bitcoin.

Ouderen kennen de Bitcoin maar investeren er (nog) niet in

Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan 56% van de gepensioneerden wel bekend is met de Bitcoin maar er (nog) niet in investeert. Het aantal gepensioneerden bedraagt in Amerika alleen al 47,8 miljoen en is stijgende. 32,9% van de gepensioneerden geeft aan de Bitcoin niet te kennen. Slechts 11,1% investeert wel (al) in de Bitcoin. In hetzelfde onderzoek geven zij aan waarom zij nog niet in de Bitcoin investeren.

Hierom stappen gepensioneerden (nog) niet in de Bitcoin

Allereerst zijn zij op zoek naar betrouwbaarheid. Aan dit criterium wordt gewerkt. Het is vooral belangrijk dat de Amerikaanse belastingautoriteiten toestaan dat investering in Bitcoin en andere cryptomunten als toegestane pensioenvoorziening wordt benoemd. Dit gebeurt steeds vaker, waardoor de interesse van gepensioneerden in Bitcoin toeneemt.

Een tweede factor die gepensioneerden weerhoudt is de moeilijkheid om in Amerika in Bitcoin te kunnen handelen. Meestal willen gepensioneerden handelen via cryptobeurzen. Zij zijn in Amerika echter aan strenge regels gebonden. Ook moeten toekomstige klanten vaak uitgebreide identificatieprocedures doorlopen op basis van het ‘Know Your Customer’ principe. Vaak is dit voor hen te omslachtig en te technisch. Hierdoor kiezen ze voor makkelijk toegankelijkere markten, zoals de aandelenmarkt.

Ook het feit dat het proces van handelen en gelden transfereren naar een account van een cryptobeurs online plaats vindt maakt veel gepensioneerden huiverig.

Een ander punt is dat de spreiding tussen Dollar en cryptomunten soms tot wel 6% kan bedragen. Hierdoor moet er eerst 6% winst gemaakt worden op cryptomunten om het verlies te compenseren. Dit, in combinatie met de onwennigheid voor nieuwe dingen, maakt dat de Bitcoin nog geen vaste voet aan de grond krijgt.

Men verwacht echter dat wanneer de Bitcoin een lagere spread krijgt en net zo makkelijk toegankelijk wordt als bijvoorbeeld een aandelenbeurs, de cryptomarkt een interessante investering zal zijn voor veel gepensioneerden.

Toenemende vergrijzing in Nederland en Europa

Hoewel ik geen vergelijkbaar onderzoek onder Nederlandse of Europese gepensioneerden ken is het een feit dat ook in Nederland en Europa de vergrijzing de komende jaren alleen maar toe zal nemen. De conclusies lijken (wellicht met verschillen in percentages) redelijk algemeen toepasbaar. Het ligt dan ook voor de hand dat met een toegankelijkere markt, fiscale voordelen en een lagere spread ook in Nederland en Europa cryptomunten aantrekkelijker zullen worden. Wanneer dit zo is zal dat ongetwijfeld een prijsverhogend effect hebben. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Deze vergeten markt kan de Bitcoin ver omhoog stuwen
Sluiten