Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 27 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wordt er teveel gerookt in series binnen het Netflix aanbod?

Netflix is de laatste tijd weer flink in het nieuws. De streamingdienst werd onder andere positief beoordeeld door RADAR en ook het Netflix aanbod wordt steeds interessanter. Toch zijn niet alle berichten even rooskleurig. Het is enkele mensen opgevallen dat er in Netflix series vaker een sigaret opgestoken wordt dan in programma’s van andere diensten. Dit is voor sommige mensen reden tot protest.

Kritiek op Netflix

Al jarenlang is Netflix zeer populair onder liefhebbers van films en andere media. Wat ons betreft terecht, want de service werkt over het algemeen zeer goed. Desondanks is niet iedereen blij met het medium.

Er waren bijvoorbeeld enkele filmmakers die hun kritiek op de streamingdienst uitte. Ook filmfestival Cannes heeft besloten dat Netflix producties niet in aanmerking komen voor de prijzen welke het festival ieder jaar uitdeelt.

Daarnaast is er kritiek op de inhoud. Een Amerikaanse gezondheidsorganisatie heeft namelijk opgemerkt dat er opvallend veel gerookt wordt in Netflix series. Men beweert zelfs dat er vergeleken met andere series twee keer zoveel sigaretten te zien zijn.

Dit lijkt misschien onschuldig, maar volgens sommige critici is het dat absoluut niet. Het zou de kijker zelf namelijk ook aanzetten tot het opsteken van een sigaret. Met als gevolg dat het aantal rookverslaafden alsmaar blijft toenemen.

Kijkers worden namelijk onbewust beïnvloed door wat er op het scherm gebeurt. Als er in de serie gerookt wordt, dan is de kans groot dat de kijker ook zin krijgt in een sigaret. Dit klinkt misschien vergezocht, aangezien we natuurlijk lang niet alles nadoen wat er in films en series gebeurt (en maar goed ook).

Toch is het voor een voormalig roker niet ondenkbaar om weer in de verleiding te komen als men op het scherm ook steeds een sigaret opsteekt.

Aangepast Netflix aanbod?

De kans dat Netflix haar series hierop zal aanpassen is wat ons betreft vrij klein. Toch is het niet ondenkbaar dat de Amerikaanse overheid hier maatregelen tegen gaat nemen. Bijvoorbeeld dat filmmakers erop gewezen worden dat ze zo min mogelijk rokende personages in beeld mogen brengen.

Roken op Netflix

Men let namelijk al jaren op tabaksgebruik bij het keuren van films. Wanneer er in de film veel gerookt wordt, dan is de kans groter dat er een bepaalde leeftijdsgrens aan verbonden wordt.

Wil jij op de hoogte blijven van het Netflix aanbod? Like ons dan op Facebook en mis geen enkel bericht omtrent Netflix en andere streamingdiensten. Ook plaatsen we wekelijks een Netflix aanrader.

?Lees ook: Steven Spielberg ziet Netflix als een gevaar voor de filmindustrie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt er teveel gerookt in series binnen het Netflix aanbod?
Sluiten